Korralik kartul maksab turul 40 senti kilo

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Pühapäeval maksis kartulikilo Haapsalu turul 40 senti ehk umbes sama palju kui  Eestis keskmiselt.

“40 senti, väike 25,” tutvustas oma kartulihindu turul köögiviljapoodi pidav Enno Jaaska. “Kartul on Võrumaalt, mu oma vend kasvatab.”

Samad hinnad olid kartulite juures ka teistel müüjatel. “Ütleme nii, et kui on kvaliteetne kartul ja kindel sort, siis on 40 sendiga minev kaup,” kinnitas staažikas Risti kartulikasvataja ja turumüüja Olev Orgmets. “Ainult Laura on alati kümme senti kallim, praegu siis 50 senti.”

Samal ajal saab poodidest odava kartuli kätte alla 18-25 sendise kilohinnaga ja korralikum kartulgi võib olla turukartulist odavam. Näiteks Rimis maksis neljakilone pakitud kartuli kott 1.35, mis teeb kilohinnaks 34 senti.

“Aga minge vaadake, kui palju näiteks Kastani poe Marabellist süüa kõlbab,” kritiseeris konkurente-poode Enno Jaaska. Kastani kauplustes on sünnipäeva puhul kartul Marabell 18 senti kilo, kuid toimetussegi helistas möödunud reedel vihane ostja, kelle sõnul tuli suurem osa ostetud kartulist ära visata.

Ka Olev Orgmetsa sõnul ei sega turumüüjaid poodide mõni sent madalam hind. “Poodidesse läheb lahtine kartul ju sisuliselt otse põllult. Meil on ikka sorteeritud ja pestud. Mul on klientuur välja kujunenud, kes tahavad minu käest osta,” ütles ta.

Konjunktuuriinstituudi andmetel maksis oktoobri esimeses pooles kartul Eesti turgudel keskmiselt 44 senti kilo, mis on pisut odavam kui septembris. Kauplustes maksis samal ajal lahtine kartul keskmiselt 40 senti kilo, vahendab Maaleht.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
arvan
arvan

Ostsin Tallinnas poest just kartulit,suurus nii väiksema mehe rusika suurune, pole enne selliseid poes näinudki ja hinnaks 30 senti. Koorides olid kõik ilusad, aina imesta, varem oli turul ikka soodsam, nüüd kahjuks mitte.Müüjad turul kaevavad omale ise auku, mis muud.

wpDiscuz