Kartulivõtuaeg saabus erakordselt vara

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Läänemaa kartulikasvatajate sõnul on kartulivõtt tänavu erakordselt varane, saak ise aga tuleb keskmine.

„Kuum küpsetas valmis,” sõnas Ridala valla mahetalunik Raido Raba, kellel on maas kümme hektarit kartuleid, pool varast ja pool hilist. Raba on Läänemaa suurim kartulikasvataja.

„Lähen kartuli kallale kohe, kui vili võetud,” ütles Raba. „Pealsed olid läinud juba nädal aega tagasi. Kõik on puhas.”

Tänavust suve iseloomustab Raba sõnul see, et kõik sai korraga valmis: viljad ja kartulid. Saagi hindas ta keskmiseks: „Varase kohta ei ütle midagi paha. Umbes sama kui mullu.”

Varane külv tõi parema saagi

Kartulikasvatajate sõnul saavad tänavu parema saagi peale loota need, kes taipasid seemne varakult maha panna.

„Võib-olla tänu sellele me ikka natuke saame, et panime tohutu vara maha, lumi tuli veel peale,” sõnas Kullamaa valla talunik Aet Aavekukk.
Aavekuke kartulimaa on pae peal ja põud kipub tegema liiga, head saaki saab vaid vihmasema suvega.

Varast kartulit hakkas Aavekukk müüma juba jaanilaupäeva paiku. „Vähe kartuleid oli all, aga suurus oli normaalne,” sõnas ta.

Hilisel kartulil läksid varred pealt mitu nädalat tagasi ja Aavekukele tundub, et kartulit tuleb vähe. „Praegu võiks juba üles võtta. See on erakordselt vara. Mullu võtsime septembri alguses ja ka siis tundus, et on vara,” sõnas Aavekukk.

Kullamaa valla Kullametsa küla talunik Aadi Lepberg ütles, et pani kartuli maha 25. aprilli paiku ja seni on saak olnud hea. „Paari nädala pärast hakkan võtma. Kasv on täis, pealsed maas ja koor kinni,” ütles ka Lepberg.

Lõuna-Läänemaa talunik Lembit Alpius hindas kartuliaasta kehvaks. „Vilets-vilets. Kuiv võttis ära. Ega nad suured ole ja vähe on all,” sõnas ta.
Alpius on varem kartuleid ka müügiks kasvatanud, aga juba mõned head aastad on tal kartul maas vaid oma tarbeks, tänavu 0,15 hektarit.

Turul maksab kartul 0,5 eurot kilo

Kartuli hind on Lepbergi sõnul tänavu isegi pisut madalam kui mullu. Lepberg müüb kartuleid Haapsalu turul 50 senti kilo ja pisemaid odavamalt.
Haapsalu turul oli neljapäeval kaks Eesti kartuli müüjat. Lõuna-Eesti kartuli eest küsiti 50 senti kilost. 

Edasimüüja, kes ei soovinud oma nime avaldada, ütles, et ostetakse väga hästi ja kilokaupa. „Kotikaupa ostjad tulevad alles septembris,” sõnas ta.

Teine müüja, kohalik Niina Maksimova kasvatab kartulit ise ja ütles, et saak on kehvapoolne. Maksimovna kartul maksis 50 ja 40 senti kilo.
Sel nädalal oli kartul kõige kallim Nõmme turul, kus kilo eest tuli maksta terve euro.

Kõige odavam, 40 senti kilo, oli kartul Tartu turul. Pärnus, Viljandis ja Valgas maksis kartulikilo 60 senti, Narvas 70 senti ja Tallinna keskturul 80 senti. Eelmise nädalaga võrreldes oli kartuli hind odavnenud 19 protsenti.

Läänemaal vähe kartulikasvatust

Statistikaameti andmeil kasvatas 2010. aastal Läänemaal kartuleid 391 majapidamist kokku 178 hektaril.

Sellega on Läänemaa Eestis tagantpoolt viies. Hiiumaal on kartuli all 54, Valgamaal 152, Saaremaal 163 ja Ida-Virumaal 168 ha.
Eesti suurimad kartulikasvatajad on Tartumaa (887 ha), Harjumaa (698), Viljandimaa (653), Võrumaa (555) ja Jõgevamaa (552 ha).
Eestis on kartuli all üle 6000 ha (ligi 8000 majapidamist).

Põllumajandusameti Lääne keskuse taimetervise ja -kaitse peainspektori Jaak Otisalu sõnul saab Läänemaal kartuli suurkasvatajaks pidada vaid Raido Rabat.

Kartulikasvatust ei soosi siinne pinnas: kartulile sobivamat, liivasemat maad on vaid Lõuna-Läänemaal. „Põhja pool on puhta kiviklibu, nii et kartuli sordiomadused ei säili,” selgitas Otisalu.

Fotod: Arvo Tarmula.

IMG_3693 IMG_3695 IMG_3696

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments