Teadlane: herilasteuputust ei ole

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Herilased foto Juhan Hepner

Herilased einestamas. Foto: Juhan Hepner.

Ehkki tundub, et tänavu on herilasi tavapärasest rohkem, on herilaste arvukus Tartu ülikooli entomoloogia ehk putukateaduse osakonna spetsialisti Villu Soone sõnul tavapärane.

„Iga suve lõpus, augusti teises pooles on herilaste arvukus suurim,” ütles Soon. „Nende arengutsükkel on selline, et neid on sel perioodil enim ja nad ei toida enam järeltulevat põlve, vaid otsivad enda eluks vajalikku suhkrut ja siis jõuavad moosikeetjate juurde.”

Kuigi tänavune suvi oli paljudele putukatele Soone sõnul raske, sest suve alguses oli külm ja märg ning seejärel tuli põud, elasid herilased suve ilusasti üle.

„Olen tähele pannud, et putukate poolest on hõre ja tühi, neid ei leia palju,” ütles Soon. Tajutav herilaste rohkus võib Soone sõnul tullagi sellest, et teisi putukaid on tavapärasest vähem.
 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Selle
9 aastat tagasi

aasta herilased pole üldse tigedad,vaid lasevad end ilusti kinni võtta ja õue tagasi saata.

Aadu
9 aastat tagasi

Herilasi hakkab juba vähemaks jääma, aga neid oli see aasta tõesti palju.

Kodanik
9 aastat tagasi

kahjuks ei ole teadlane piisavalt andmeid kogunud. Mesinike foorumist leiab hulgaliselt infot selle kohta, et selleaastane herilaste “uputus” on tõepoolest reaalsus.

Spetsialist
9 aastat tagasi

Ole nüüd oma jutuga, mina küll ei mäleta vähemalt viimase kümne aasta jooksul sellist herilaste arvukust.