Tarbijahinnaindeks kasvas septembris pool protsenti

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tarbijahinnaindeks kasvas septembris statistikaameti andmetel 0,5 protsenti.

"Septembris järgisid tavapärast hooajalisust toiduainete, rõivaste ja jalatsite hinnad. Toit sügisperioodil enamasti odavneb, rõivastel jõuavad lõpule suvised allahindlused," selgitas Lindpere.

Hinnatõus aastataguse suhtes alanes 5,2 protsendini ning järgnevatel kuudel võib oodata selle jätkuvat aeglustumist, teatas Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere.
 
Septembri hinnataseme tõusu põhjustas mootorikütuse ja kaugkütte kallinemine ning riietuse ja jalatsite allahindluste lõppemine, mille järel tulid müügile uue hooaja kaubad kõrgemate hindadega. Kütused kallinesid maailmaturuhindade tõusu tõttu, mida võimendas Euroopa võlakriisist tingitud euro odavnemine. Ka kaugkütte viimaste kuude hinnamuutused on seotud kütuste kõrgete hindadega välisturgudel, kommenteeris hinnatõusu rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.
 
Aiasaaduste odavnemine augustis ja septembris oli paremate ilmastikuolude tõttu ootuspäraselt suurem kui aasta tagasi. Samas teiste toiduainete kallinemine olukorras, kus toidu maailmaturuhinnad on pöördunud langusse, viitab tootjate ja kaupmeeste juurdehindluse tõstmisele, lisas Pungas.
 
Kui augusti hinnastatistika oli suvise prognoosiga kooskõlas, siis septembri number oli rahandusministeeriumi jaoks mõnevõrra ootustest kõrgem. "Ka eurotsooni hindade tõus kuuga 0,8 protsendi võrra ületas turuosaliste ootusi, mille üheks põhjuseks oli sarnaselt Eestile kütuste ja riietuse kallinemine. Eurotsooni aastane inflatsioon kiirenes septembris 3 protsendini, mis on viimase kolme aasta kõrgeim tase," sõnas Kristjan Pungas.
 
Tarbijahinnaindeks iseloomustab tarbekaupade ja tasuliste teenuste hindade muutust. Indeksi kaalusüsteemi ning arvutuste aluseks olevaid baashindu ajakohastab Statistikaamet igal aastal alates 2001. aastast. Jooksval aastal on tarbijahinnaindeksi arvutuste aluseks olevateks baashindadeks eelmise aasta detsembri hinnad. Arvutused tehakse baasil eelmise aasta detsember = 100. 

Aasta algusest on tarbijahinnaindeks kasvanud 3,6 protsenti. Augustis kasvas indeks 0,3 protsenti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments