Statistikaamet: tarbijahinnaindeksi muutust mõjutasid aprillis enim toit ja transport

Lääne Elu

info@le.ee


Statistikaameti andmetel oli tarbijahinnaindeksi muutus 2019. aasta aprillis võrreldes märtsiga 1,3% ja võrreldes eelmise aasta aprilliga 3,2%.

Kaubad olid 2018. aasta aprilliga võrreldes 2,5% ja teenused 4,6% kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta aprilliga võrreldes tõusnud 3,7% ja mittereguleeritavad hinnad 3,1%.

2018. aasta aprilliga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toit, mis andis kogutõusust neljandiku. Ligi kolmveerandi sellest andis 30% kallinenud köögivili. Üle viiendiku kogutõusust andis eluase ja ligi viiendiku transport. Võrreldes eelmise aasta aprilliga on elekter, soojusenergia ja küte kallinenud 6,1%, bensiin 4,7% ja diislikütus 6,9%. Toidukaupadest on sama ajaga enim kallinenud värske köögivili (49%), kartul (48%) ja kaasaostetav valmistoit (13%) ning odavnenud värske puuvili (11%).

Viimati oli tarbijahinnaindeksi muutus eelmise kuuga võrreldes 1,3% või rohkem 2017. aasta veebruaris, mil muutus oli samuti 1,3%.

Märtsiga võrreldes oli aprillis tarbijahinnaindeksi kõige suuremaks mõjutajaks transport. Aprilliks ostetud lennukipiletid olid 38,2% kallimad, bensiin kallines kuuga 6,4% ning diislikütus 2,1%. Suuremat mõju indeksi muutusele avaldas veel toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine, kus köögivili kallines kuuga 5,6%.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments