Maavalitsus valmistab ette bussiliikluse muudatusi

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Maavalitsus tahab avada liine, mis lubavad maalt linnas tööl käia, ja sulgeda mõne tühjalt sõitva liini. Foto: Arvo Tarmula

Lääne maavalitsus kavatseb lähiajal avada uusi maabussiliine ja sulgeda või muuta neid, kus on väga vähe sõitjaid.

Maavanema kohusetäitja Merle Mäesalu lubas, et muudatused arutatakse läbi omavalitsuste, kohalike kodanikuühenduste ja bussifirmadega.

Muudatuste tegemise üks ajend on Lihula ja Martna valla inimeste soov, et Rõude–Laiküla kandi  inimestel oleks võimalik käia Haapsalus tööl.

„Vana asi juba,” ütles Martna vallavanem Tiiu Aavik  ja selgitas, et Martna valla lapsed ei saa kodust Haapsalus koolis ega täiskasvanud tööl käia, sest ükski buss tööpäeva alguseks linna ei jõua.

See puudutab nii ka Rõude ja Lähtru kandi inimesi. Lähtru kandi bussiliiklus on seotud õpilasliiniga, mis tuleks muudatuse korral varasemaks viia. See aga tekitab ebamugavusi koolile ja õpilastele. Et enne kl 8 õppetöö alata ei tohi, peaks koolimaja näiteks kella poole kaheksast lahti tegema. Lapsed saaksid siis teha järelvastamist või tundideks valmistuda, arutles Aavik.

Vallavanem leidis argumente kaaludes, et muudatus tasub ennast ära, sest kuigi lapsed peaksid hakkama varem tõusma,  on neil ikkagi parem, kui nende vanemail tekib võimalus Haapsalus tööl käia.

Praegu käib Martna rahvast Haapsalus tööl küll, aga kes oma auto, kes asutuse bussiga. Elanike seas tehtud küsitlus näitas, et huvilisi on, kes tahaks liinibussiga linnas tööl käia.

„Mis välja tuleb, ei tea,” ütles Aavik. „Vaatame sõiduplaanid vedajaga läbi, et asi oleks mõistlik.”  Vallavanem lisas, et kindlasti ei tasu kohe loota positiivset tulemust. Kas asi läks hästi või halvasti, võiks selguda aasta pärast, sest uute oludega harjumine nõuab aega.

Löögi alla lähevad vähekasutatavad liinid

Uute liinide avamine eeldab, et tühjalt sõitvad bussid tuleb kas käigust ära jätta või muuta plaani nii, et sõitjaid jaguks.

„Ebaefektiivsed liinid tuleb sulgeda ja panna bussid sõitma seal, kus on sõitjaid,” ütles Mäesalu.

Muudatused puudutavad kõiki kolme liinigruppi ehk siis Haapsalut ning Põhja– ja Lõuna–Läänemaad.

„Valulisi muudatusi ei tule,” lubas Mäesalu.

Et elu muutub kiiresti, on kogu aeg vajadus muuta ka bussiliine. Niipea kui üks suur pood tuleb Haapsallu juurde, on kohe vaja inimesi maalt tööle tuua. Õpilaste arvu muutumine muudab olukorda igal sügisel, lisas Mäesalu.

Kiire bussiga tööle, aeglasega asju ajama

Muudatusi kavandades on maavalitsus vaadanud sõiduplaani ja marsruuti kahest aspektist. Üks aspekt lähtub soovist parandada võimalusi käia maalt Haapsalus tööl. Et inimesed eelistaksid bussile autot, peaks buss sõitma kiiresti ja kõige otsemat teed pidi, sissepõikeid ja peatusi tegemata.

See tähendab, et kui buss sõidab Lihulast hommikul välja, et veidi enne kaheksat Haapsalus olla, siis ta Martnasse või Haeskasse sisse ei põika. Sama lugu on õhtuse kojusõiduga.

„Otse ja omadega,” iseloomustas Merle Mäesalu seda põhimõtet.

Teise pilguga vaadatakse busse, millega sõidetakse valla– või maakonnakeskusse asju ajama: poodi, arsti või ametniku juurde. Need võivad sihtkohta jõuda kl 10 paiku ja jätta asjaajamiseks mõne tunni. Selline buss võib olla aeglasem ja teha rohkem sissepõikeid.

Maavalitsus avalikustab muudatused paari nädala jooksul, sest praegu detailide täpsustamine veel käib.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jüri
12 aastat tagasi

loodan, et MV oma missiooni täidab ja maabussiliinid lõpuks sootuks ära kaotab ja ka põhjenduse selleks leiab

Mari
12 aastat tagasi

Loodan,et Haeska liin päris ära ei kao,sest reedene buss on ainuke millega kord nädalas Oonga poodi ja linna arsti juurde saab.Kui vald muretseb elektriautod sots.töötajatele siis jõuavad ehk valla teise otsa ka.

Jaan
12 aastat tagasi

Bussipilet on Lähtrust linna nii kallis, et bussiga linna tööle tulles, kulub arvatavasti suurem osa palgast bussile (lihtinimeste palgast jutt) 🙁
Kas liini muudetakse ka Lähtru elanikule mugavamaks ka, st. et buss sõidaks otse linna, mitte läbi Haeska või Võnnu? Nii saaks pileti ka ehk veid soodsamaks.

En.
12 aastat tagasi

Kuna loodav bussiliin Martna keskusest läbi ei lähe, jääb see kant jätkuvalt nurgataguseks. Või näeb plaan martnalastele ette hommikuti 5 km jalutuskäiku Oonga teeristini? Siis võiks Oonga ristmikule ehitada normaalse bussiootepaviljoni, kuhu saab lukustada ka oma jalgratta. Ning rajada lisaks väike parkla, kuhu jätta päevaks auto – eeldusel, et 40 km bussipilet maksab vähem erasõiduki kütusekulust linna-tagasi.
Ideaalses ühiskonnas tasuks ehk (MTÜ-na) organiseerida Martna ‘takso’, mis veab bussile minejad hommikul Laiküla-Haapsalu maanteeni ja õhtul tagasi. Aga kahtlustan, et osad elanikud saavad linnaskäiguga niigi iseseisvalt hakkama, teiste pärast aga ei tasu kogumisliini organiseerimine vaeva ära.

passenger
12 aastat tagasi

seljakülast ei saa nädala sees haapsalu poole poodigi ja tagasi, rääkimata nädalavahetusest.

sõitja
12 aastat tagasi

kas ka nr 2 Herjava-Silma liini võib veel juurde panna. 09.00-14.00 ja 14.00-1735 liiga suured vahed.Koolilastele see liiga suur vahe kui ei jõua bussipeale.Kas siis bussi pärast peab laps kooli hilinema või ootama linnas bussipärast mittu tundi.Palun kas midagi võib ka muuta??

Koolilapse vanaema kes elab maal.
Aitähh.

Külliki Kübar, Lääne Maavalitsus
12 aastat tagasi
Reply to  sõitja

Eelmisest sügisest alates sõidab Herjava külaseltsi palvel Silmale koolipäeviti ka maakonnaliin nr 22 Haapsalu-Risti-Kuijõe. Buss väljub Bussijaamast kell 15.05 ja jõuab Kaluri peatusesse kell 15.24. Täpne sõiduplaan maavalitsuse kodulehelt: http://portaal.laanemaa.ee/soiduplaanid/22

Loodetavasti on Teile sellest infost abi.