Rene Murumaa: Metsa minnes võtke telefon kaasa!

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sügis on nüüdseks ka ametlikult alanud ning aktiivsem marja- ja seenehooaeg vaikselt möödumas. Politsei on pea terve metsahooaja hoiatanud ja õpetanud inimesi, kuidas vältida metsa eksimisi ning kuidas eksimise korral käituda. Sellest hoolimata on Lääne Prefektuuri territooriumil olnud üle kolmekümne metsa eksimise juhtumi.

Võib välja tuua mõningad kindlad ühisjooned, mille vastu põhiliselt eksiti: metsa mindi sageli vahetult enne pimedaks minemist ja orienteerumine oli seetõttu väga raskendatud; marjule-seenele mindi paigas, kus ümbruskond ei olnud tuttav; unustati tuttavas metsas jälgida orientiire. Seenelistest enamiku moodustavad vanemaealised inimesed, kes sageli ei teavitagi oma plaanidest lähedasi. Kuid teavitamine on väga oluline, sest sageli on vanemaealistel ka terviseprobleemid ja võimalus hätta sattuda suurem.

Sageli teavitavad inimesed eksimisest hilisõhtul (kas on ise nii kaua ekseldud või ongi metsa mindud hämaras), kuid siis on otsinguid raske korraldada. Selle tõttu on ette tulnud juhtumeid, kui eksinutel on enne leidmist tulnud viibida metsas hommikutundideni.

Veel ühe tähelepanekuna võib välja tuua selle, et vanemad inimesed ei võta metsa minnes kaasa oma mobiiltelefoni või on selle aku tühjaks saamas. Laetud akudega mobiiltelefoni kaasavõtmine on ainuüksi oluline juba selleks, et eksinu saaks ise ühendust võtta ning politseil oleks ka võimalik tema asukohta positsioneerimise kaudu tuvastada. Anname teada, et positsioneerida saab kõikides Eesti mobiilvõrkudes: nii EMTs, Elisas kui ka Tele2s. Seega ei tasu muretseda, et kas liitutud on ikka positsioneerimist võimaldava operaatoriga.

Kui teil on tõelisel sügisel veel metsa asja, siis olge hoolikad — säästate end ekslemisest, lähedasi muretsemisest ning politseilgi koostööpartneritega on vajadust vähem korraldada hooletusest põhjustatud otsinguid. Inimese kadumisele reageerib politsei täie tõsidusega ja kaasab sinna hulgaliselt koostööpartnereid, keda võib ühtekokku olla suisa mitukümmend.

Nautige sügist!

Rene Murumaa
Lääne Prefektuuri kriisireguleerimisteenistuse vanem

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
bussijuht
12 aastat tagasi

super.mitte ühtegi kommi……………..kustutasin LE oma favorites,ist.