Eakad õppisid arvutit kasutama

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Täna lõppes Haapsalu rahvaülikoolis eakate tasuta arvutikoolitus, kus kõige vanem õppur oli 85aastane Taebla mees.

Kursus kestis neli päeva, igal päeval korraga neli tundi. Varem käisid sellised kursused korra nädalas, kuid elu näitas, et siis jõudis õpitu nädalaga juba ununeda, selgitas rahvaülikooli juhataja Heli Kaldas.

Kursuse juhendaja Egon Erkmann ütles, et osa puutus arvutiga esimest korda kokku, osa on arvutiga nii palju tuttav, et leidis teate kuruse kohta inernetist.

Mare Jakan oli üks, kes sai arvutiga tuttavaks kursusel. „Nüüd tahaks juba endale ka arvuti osta,” ütles ta kooli väikest valget Maci sülearvutit silitades. „Läptopi.”

Jakan ütles, et on tihti haiglas, sinna oleks hea arvuti kaasa võtta, saaks lugeda ajakirju, vaadata loodus- ja loomapilte ning saada teadmisi maailma kohta.

1926 sündinud Taebla valla mees tuli kursusele, sest on suguvõsauurija ja tahab olla selles valdkonnas iseseisev — et ei peaks internetist andmete otsimiseks lapselapsi tülitama.

Jakan tunnistas, et esialgu on raske, kuigi õpetaja on hea ja seletab kõik ära. Kui aga õpetajat kõrval ei ole, tekib ebakindlus. Seepärast võiks kursus tema meelest olla pikem kui 16 tundi.

Erkmanni meelest oleks hea, kui saaks samale grupile teha mõne aja pärast uue kursuse: siis on neil juba kogemusi ja kerkinud on uusi küsimusi. „Kohe liiga palju õpetada ei ole mõtet, ajab segadusse,” ütles Erkmann.

Haapsalu rahvaülikooli arvutiklassis on kümme Maci sülearvutit. See muudab arvutiklassi mobiilseks, nii et arvutiõpet ongi antud ka väljaspool kooli, näiteks maaraamatukogudes, ütles Kaldas.

„Eile oli (telesarjas) „Pilvede all” samasugune arvuti,” oli Jakan märganud. „Ja „Kodus ja võõrsil” ka!”

Eile, paar tundi enne kursuse lõppu õpetas Erkmann kursuslasi teksti ja pilte kopeerima. Ta oli selleks valinud Lääne Elu uue portaali.

Heli Kaldase sõnul on kevadel kavas teha seenioridele veel üks tasuta arvutikursus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments