Uus alkoholiseadus pitsitab külapoode

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Lihula SEB pankLihula Konsum (taamal). Foto: Arvo Tarmula

Alkoholi- ja reklaamiseaduse muutmise eelnõu kohaselt peaksid kõik kauplused hiljemalt 2018. aastaks eraldama alkoholi teistest kaupadest vaheseinaga või paigutama need leti taha, poekülastaja haardeulatusest välja.

Lihula tarbijate ühistu esimees Arvo Miilmets ütles, et alkoholi tarbimisega tuleb võidelda, kuid tema hinnangul ei vähendaks nimetatud eelnõus käsitletud punktid tarbimist. „Kes tahab, see ostab ikka oma pudelikese,” sõnas Miilmets.

Miilmetsa hinnangul survestaks uue alkoholiseaduse jõustumine eelkõige väikseid külapoode. Kuigi enamikus Lihula tarbijate ühistusse kuuluvast 14 kauplusest on kange alkohol leti taga, ei kujuta Miilmets ette, mis moodi peaks sinna ka õlled ja siidrid mahtuma. „Pole füüsiliselt võimalik,” ütles Miilmets.

Miilmets näeb teise stsenaariumina seda, et kogu alkoholimüük koonduks alkopoodide kätte. Esmase ennustuse kohaselt tuleks siis sulgeda pooled maapiirkondades olevad väikepoed. Umbes 20 protsenti käibest tuleb alkohoolsete jookide müügist. „See oleks neile väga suur kaotus,” nentis Miilmets.

Suuremais kauplustes nagu Lihula või Virtsu Konsumis saaks müügisaale kohandada. Vaheseina ehitus nõuab investeeringut. Kui õlle- ja siidrikastid paigutada leti taha, eeldaks see sinna ka inimest, kes pudeli ulatab. Ka see on kauplusele lisakulu. Miilmets ütles, et kulude katmiseks tuleb tõsta hindu. „Õnneks ei ole eelnõu seadusena vastu võetud, mistõttu on aega veel kõige ratsionaalsemale lahendusele mõelda,” lisas Miilmets.

Ühe Konsumi ümberehituseks võib kuluda umbes 10 000 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments