20. Augustibluusi publik oli aegade suurim

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Suupilli– ja saksofonimängu meister Jimmy Z ja kitarrist Mario Monterosso, kes kinnitas, et bluus on tema elustiil. Foto: Markus Sein
Suupilli– ja saksofonimängu meister Jimmy Z ja kitarrist Mario Monterosso, kes kinnitas, et bluus on tema elustiil. Foto: Markus Sein

Juubelibluusile kogunes sel aastal rekordiline publik, külastuste arvuks ütles korraldaja Indrek Ditmann üle 10 000.

„Tegelikult ei peagi rohkem publikut olema,” sõnas Ditmann.

Ta ütles, et kuigi suur publik on igati rõõmustav, kulub piletitulu peamiselt selleks, et järgmisel aastal korraldada võimalikult silmapaistev programm.

Järgmise Augustibluusi esinejaid ja kuupäevi hakatakse paika seadma juba mõne kuu pärast.

Ühes festivaliga pidas sünnipäeva ka Eesti tuntuim bluusiansambel Compromise Blue, kes lubas lavale tuua suure osa nendega veerandsaja aasta jooksul kaasa teinud artistidest, nende hulgas Riho Sibul, Tõnis Mägi ning Tanel Padar.

Publiku nördimuseks teatas Sibul laupäeva õhtul lavalt, et Tõnis Mägi tervis on halb ja ta ei esine.

„Ta ei tulnud ka soundcheck’i (heliproov — toim.), Compromise Blue mehed said juba päeval teada, et Mägi ei saa tulla,” ütles Ditmann.

Ta lisas, et nii suure hulga esinejatega festivali puhul juhtub tihti, et mõni artist tulemata jääb.

Ebaõnn tabas ka Austriast tulnud Raphael Wressingit, kes Riia–Tallinna lennu hilinemise tõttu õigel ajal Haapsallu ei jõudnud, mistõttu lükkusid laupäevaõhtuste esinemiste ajad umbes tunni võrra edasi.

Compromise Blue 25. sünnipäeva tähistamine jätkus Kultuurimajas, kus Ditmanni sõnul jämmiti varajaste hommikutundideni.

Ditmanni sõnul oli suurim positiivne üllatus laupäevane Jan Uuspõldu & The Luxury Filtersit kuulama tulnud rahvahulk.

Ta ütles, et kui möödunud aastatel oli kella 18 paiku lossihoovis üsna vähe rahvast, siis tänavu täitus lavaesine kiiresti.

Uuspõld rääkis Lääne Elule, et rahvarohkus on temale kui esinejale positiivne, sest see annab kindlustunde, et ettevõtmine läheb teistele korda.

„Hästi meeldiv, et on tark ja arukas publik. Augustibluus on tõesti kultuuriüritus,” sõnas ta.

Uuspõld rääkis, et naudib festivali õhkkonda, mille loovad sarnase maitsemeelega inimesed.

„Kui tullakse ühe maitse pärast, siis tundub, et see on kuidagi vabastav,” lisas ta.

Uuspõld & The Luxury Filters tulid Augustibluusiks kokku üle 13 aasta. Bänd esitas nii uusi kui ka vanu lugusid.

Ditmanni sõnul peab ansambel pärast õnnestunud kontserti plaani veel esineda.

Jimmi Z esines bluusil värskelt kokku pandud bändiga

Augustibluusi reedeõhtune viimane esineja, saksofoni– ja suupillivirtuoos Jimmy Z ütles Lääne Elule, et esines Haapsalus koos uues koosseisus bändiga esimest korda.

Nimelt liitus Jimmy laval olnud ansambliga ZTribe alles ülemöödunud nädalal uus basskitarrist.

Varem kümnetest tuhandetest inimestest koosnevate publikute ees esinenud bluusimängija Jimmi Z sõnul meeldisid talle Augustibluusil kõige rohkem festivali atmosfäär ja kontserdikuulajad.

„Minule on siin esinemine suur asi. Mõnikord ei hinda ameeriklased meid nii nagu teie,” lausus ta.

Järgmiseks sõidab Jimmy Z Stockholmi, et esineda vähihaigetele lastele.

„Ma õpetasin Stockholmis ühele preestrile, Niklasele saksofoni ja suupilli. Ta rääkis, et haiglas, kus ta töötab, on üks 5aastane leukeemiahaige poiss, kes armastab bluusi ja tahaks ka endale suupilli,” rääkis Jimmy Z.

„Ma küsisin Niklaselt, kuidas on võimalik, et nii noor poiss bluusist teab. Ta ei osanud mulle vastata. Küsisin siis, kas võin Karliga kohtuda, ja nii saingi temaga haiglas kokku. Viisin talle suupilli, ja kuigi ta inglise keelt ei osanud, mängisime veidi koos,” jutustas bluusivirtuoos.

Poiss suri hiljuti, kuid preester Niklase abiga on tal võimalus teistelegi vähihaigetele poistele–tüdrukutele esineda.

„Neile mängida pole lihtne, aga mul on hea meel seda teha. Ma loodan, et see teeb laste päeva ilusamaks. Kui nemad on oma haiguses nii vaprad, paneb see tõesti tundma, et peame ise tänulikud olema. See toob jalad taas maa peale,” sõnas ta.

Jimmi Z loodab, et saab taas Haapsalu publikule esineda, kuid vahepeal läheb ta Los Angelesse oma teise bändiga muusikat salvestama.

Greete Palmiste

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
eeslid udust
10 aastat tagasi

Tegelikult kirjutab ju esimene kõneleja täiesti õiget juttu aga rahvas läheb kohe leili kui teemakäsitluse varjatud pooled ka koge esile tuuakse. Kui aga mõelda et seda tõttab eitama Rein Vatku sugune poliitik, siis on ajude vahel tõmbe tuul. Nii et siinkohal tuleb tõsiselt kaaluda kes ebakaines olekus veel on.

Gen.
10 aastat tagasi

See oli kindlasti üks suve tippüritustest,mis läks suurepäraselt korda -tänud korraldajatele ! Ja esimesele -tean omist kogemustest,et viinale tuleb peale võtta. Siis ei hakka nii hullusti pähe ja pärast pole häbi …….

Rein Vatku
10 aastat tagasi
Reply to  Gen.

üllatavalt arusaadavalt selgitatud

avaks natuke teist poolt ka
10 aastat tagasi

huvitav palju see augustibluusi korraldamine eestist raha välja viis ja mitu noort peret peab enda maja läbi finantssüsteemi pankadele panti andma et kulusid katta ?