Haapsalus ja Lihulas saab seismajäänud elektroonikat ära anda

Elen Freivald

elen@le.ee

Türi väikeelektroonika kogumispäeval toodi ka kärguga televiisoreid. Foto: erakogu
Türi väikeelektroonika kogumispäeval toodi ka käruga televiisoreid. Foto: erakogu

Ettevõtte IntoRingy kogub neljapäeval Lihulas ja reedel Haapsalus seismajäänud väikeelektroonikat.

IntoRingy on võtnud oma südameasjaks seisma jäänud elektroonika kokkukorjata, sest ettevõtte tegevjuhi Kristo Krafti sõnul on elektroonika praegu maailmas kõige kiiremini kasvav jäätmeliik.

Üle Eesti käiva ringreisi eesmärk on seisma jäänud elektroonikale anda uus elu ja edendada ringmajanduse põhimõtet. „Ühe vana on teise uus ja mittetöötava seadme saab võtta algosadeks ja seejärel saab algosasid uute tootmiseks kasutada,” ütles Kraft.

Kogumisringil võetakse vastu nii töötavat kui ka mittetöötavat väike elektroonikat näiteks mobiiltelefonid, arvutid, televiisorid. „Külmikud ja pesumasinad saab viia kenasti ka jäätmejaama,” lisas Kraft.

Läänemaal kogutakse elektroonikat neljapäeval kell 13-15  Lihula Konsumi ees ja reedel kell 17-19 Haapsalu Rannarootsi keskuse ees. „Meil on olemas telk ja selle kõrval buss, kuhu läheb vana elektroonika,” ütles Kraft. Lisaks räägitakse inimestele ka, miks ei ole hea kodus sahtlis vana elektroonikat hoida.

Kohapeal tehakse ka hinnapakkumine väärtusega nutiseadmetele. „Statistika andmetel on Euroopa Liidus igal inimesel sahtlis kaks mobiiltelefoni, mis lihtsalt tolmu koguvad,” lisas Kraft. Tema sõnul ei ole hinnapakkumiste eesmärk raha teenida, vaid inimesi pigem motiveerida oma väiketehnikat mitte koguma.

Üle-eestiline elektroonika kogumise ringreis sai Krafti sõnul alguse neli kuud tagasi, kui neljaliikmelisel ringmajanduse põhimõtetega seltskonnal oli soov elektroonikajäätmeid vähendada.

Alustati konkreeksete elektroonika liikidega– nutitelefonid, tahvelarvutid ja sülearvutid. „Edasi läksid need meie heale koostööpartnerile Tartus asuvale Foxwayle, kes seadmed ära uuendas,” selgitas Kraft.

Peale uuendamist lähevad Krafti sõnul seadmed müüki, kuid nad on kontrollitud, vajadusel parandatud ja garantiiga. „Nagu uus, aga parem hinnaga. Ka loodusele parem,” ütles Kraft.

Suuremaks maailmaparendamise muutuseks pöördus korraldustiim maailma koristuspäeva poole, kes kiitsid idee heaks ja lisas, et varem ei ole elektroonika teemal aktsiooni läbi viidud.

Üle-Eestilise elektroonika kogumise esimesel päeval koguti elektroonikat Türil ning tegevjuhi sõnul oli päev edukas. „Esimese kahe tunni jooksul toodi meile 15 seadet ning oli neid inimesi, kes teadlikult tõid elektroonikat, kuid oli ka neid, kes uudistasid, mida me siin teeme ja läksid koju tehnika järele. Tallinnas oleks pisut keeruline nii, et inimene läheb koju ja toob seejärel asjad ära,” ütles Kraft naljatades.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Siin
2 aastat tagasi

pole mingit “südameasja”. See on järjekordne tellimus mujalt.

juut
2 aastat tagasi

Nii palju heasoovlikke inimesi on Salliv Eesti sünnitanud- kõik tehakse tasuta ära teie eest – peale vana elektroonika võtavad vastu kõike muudki väärtuslikku, nähakse vaeva ja kulutatakse kütust ning oma aega – ja seda kõike vaid heast südamest!

aksel
2 aastat tagasi

Vat ei anna,annan siis,kui need ,kes selle pealt teenivad mulle ka midagi annavad. Nt teleka või külmiku eest 5eurigi,muidu võivad nad mul aida all kasvõi 100a seista,leiba nad ei küsi. Muidu võivad “rohelised” ainult põske saada.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  aksel

Tule vaid järgi, annan oma töötava kineskoopteleri ka sinu aida alusesse muuseumisse.

ja siis
2 aastat tagasi

teenib keegi sellega kõva kopika võttes sealt välja hinnalised metallid

Nojah
2 aastat tagasi
Reply to  ja siis

väidavad, et südameasi hoopis, planeedipäästjad :))

haahaaahaaa
2 aastat tagasi
Reply to  Nojah

sama nende piimapakkide pesemisega enne äraviskamist