Kuidas koduelektroonikat pikselöögi või ülepinge eest kaitsta?

Kylaline

info@le.ee

Kogu koduelektroonika – teler, arvuti, digiboks, ruuter, pesumasin jne on väga tundlik äikesest tingitud ülepingele ning võib sellest suuri kahjustusi saada või muutuda täiesti kasutuskõlbmatuks.

Pikselöök ei pruugi lüüa otse majja, kuid võib seadmetele saatuslikuks saada ka siis, kui see tabab elektri- või telefoniliine paari kilomeetri kaugusel kodust.

Soovitused, kuidas oma koduelektroonikat äikese ajal kaitsta:

1. Ühenda juhtmed ja kaablid seinakontaktidest lahti.
Kõuemürinat kuuldes või suvel pikemaks ajaks kodust ära sõites tasub oma koduelektroonika juhtmed vooluvõrgust lahti ühendada. Samuti tuleks eemalda seinakontaktidest internetikaabel ja ka võimalikud antennijuhtmed. Oluline on need lahti ühendada just seinakontaktist, mitte seadme küljest, sest seinakontaktis olevad kaablid võivad pikselöögist sellegipoolest kahjustada saada.

2. Kontrolli maja vooluvõrk üle.
Vanemates majades on vooluvõrgu maandus sageli tegemata ja vastavad pingepiirikud puudu. Seetõttu tuleks spetsialistidel lasta oma maja vooluvõrk üle kontrollida ning veenduda, et maja oleks äikese eest võimalikult hästi kaitstud.

3. Soeta piksekaitsmega voolujuhe.
Ülepingekahjustuste riski aitab vähendada piksekaitsmega voolupikendusjuhe, kuhu saab ühendada korraga mitu seadet. Kui maja vooluvõrk on maandamata, siis piksekaitsmega voolujuhtmest abi pole, sest pikse otselöögi korral ükski seade kaitset pakkuda ei suuda.

4. Pärast äikest varu kannatust.
Äikese ajal võib teenuste toimimises esineda lühiajalisi katkestusi. Äikese möödudes tuleks ühendada seadmed voolu- ja internetivõrku tagasi ning kui ühendus koheselt ei taastu, tuleks oodata umbes 30 minutit. Teenuse toimimine taastub üldjuhul iseenesest.

Väga oluline on teada seda, et ülepingest kahjustatud seadmetele ei kehti tootja garantii. Seega peab kasutaja võtma parandamise või uue seadme ostu kulud enda kanda.

Ingrid Piirsalu
Meediasuhete juht
Elion Ettevõtted AS

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments