Võidupühal peetakse Haapsalus maakaitsepäeva ja jagatakse võidutuld

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Noored tuletoojad. Fotodf: erakogu
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Noored tuletoojad. Fotod: erakogu
Läänemaal tähistatakse võidupüha 23. juunil Haapsalus raudteejaama esisel. Seal jagatakse ka võidutuld.

Kell 11 algab Uuemõisast Rannarootsi keskuse juurest tehnikaparaad raudteejaamani, kus algab keskpäeval maakaitsepäev.

Kell 14.30-14.45 peaks raudteejaama juurde jõudma ka Tallinna võiduparaadil presidendilt saadud võidutuli.

Tallinnast kuni Haapsalu piirini tuuakse võidutuli tormilaternas, siis aga süüdatakse tõrvik ning tuletoojad kolivad üle lahtisele autole. “Plaanitud on selliselt, et Haapsalu piirist kuni raudteejaamani saadab lahtisel autol toodavat tuld politseinike ja päästjate eskort,” ütles kaitseliidu Lääne maleva staabiülem Jüri Bachman.

Raudteejaama juures algab kl 14 pidulik aktus, laulab koor, kirjeldas Bachman. Kui kella kolmveerand kolme paiku saabub võidutuli, hakkab seda jagama Lääne maleva pealik Rasmus Lippur. Tulest saavad osa nii omavalitsused, külaseltsid kui ka eraisikud.

“Uhke oleks, kui ka Lihula tuleks meilt tuld võtma,” lausus Bachman. Kuigi Lääneranna kuulub Pärnu maakonda, on Lihula piirkonna kaitseliitlased ka praegu Lääne maleva koosseisus.

Läänemaal on võidutule toojate hulgas nii isa ja poeg kui ka ema ja tütar. “Tulejagajate valmimisel saamegi näidata, et kaitseliitu võib kuuluda ka terve perega,” selgitas kaitseliidu Lääne maleva noorteinstruktor Kaidi Sits.

Läänemaale toovad võidutule kaitseliitlane Raigo Õiglas ja tema poeg, noorkotkas Märt Õiglas ning naiskodukaitsja Kaidi Antsi ja tema tütar, kodutütar Anu Antsi.

Hiiumaal jagatakse võidutuld Kärdla Keskväljakul vallamaja ees.

Tuli tuuakse saarele parvlaevaga. “Tulevad suure paraadibussiga üle kõik koos,” ütles Hiiumaa naiskodukaitsja Jana Kase.

Tuli jõuab Kärdlasse kella kuueks õhtul ning seal jagab seda vallavanem Reili Rand.

Vallamaja esisel toimub ka pidulikum osa, kaitseliit jagab omi autasusid ja mida kõike veel.

Võidutule viivad Hiiumaale kaitseiitlane Ken Poola, naiskodukaitsja Julia Gurjeva, kodutütar Triin Jürimäe ja noorkotkas Aleksander Laaniste.


Läänemaa ja Hiiumaa noored tuletoojad

Anu Antsi

Tuletooja Anu Antsi. Foto: erakogu
  • Anu Antsi tegutseb rühmas Valged Kotkad. Kodutütreks astus ta 19. jaanuaril 2016. aastal. Ta õpib Lihula gümnaasiumi 4. klassis. Anul on väga toetav perekond, kes tihti ringkonda ja malevat oma tegemistes abistavad.
  • Anu osaleb aktiivselt kõikidel kodutütarde koondustel ja maakondlikel üritustel. Lisaks jõuab ta veel ka vabariiklikele üritustele. Lääne malevas on nooremate kodutütarde ja noorkotkaste matkamäng Mägramatk, kus Anu alates liikmeks astumisest alates alati kohal on käinud. Samuti on ta väga hoolas järkude omandamisel. Värskelt on talle kinnitatud IV järk.
  • Anu on aktiivne ka väljaspool organisatsiooni.Ta õpib kolmandat aastat Lihula Muusika- ja Kunstikoolis kitarri. Koolis laulab ta kooris ja tantsib rahvatantsu. Anu hobiks on joonistamine, millega ta tegeleb vabal ajal.
  • Anu on sihikindel, töökas ja korrektne ning alati rõõmsameelne. Anu hoolitseb ka nooremate rühmakaaslaste eest.

Märt Õiglas

Tuletooja Märt Õiglas. Foto: erakogu
  • Märt Õiglas astus noorkotkaks 24. veebruaril 2013. aastal. Ta on Lääne maleva Mustade Tiigrite rühma liige. Märt õpib Haapsalu Põhikoolis ja lõpetas 8. klassi.
    Osaleb aktiivselt kõikidel väljaõppeüritustel ja on oma tegemistes väga mitmekülgne – osaleb rännakutel ja matkadel, fotografeerib, esineb, on liputoimkondades.
  • Suurimaks saavutuseks seni on Noorte Kotkaste vabariiklikul laskevõistlusel meeskondlikult saavutatud I koht 2016. aastal.
  • Märt on järjepidevalt tegelenud järkudega, innustades ka rühmakaaslasi järgupäevadel osalema. Sel aastal omistati Märdile IV järk.
  • Märti iseloomustab rõõmsameelsus ja hoolivus kaaslaste vastu, kes jagab tunnustust ja poolehoidu ka teistele liikmetele.
  • Kogu tema pere on Kaitseliidus tegutsev. Isa Raigo on kaitseliitlane, vend Kert endine noorkotkas ja praegune kaitseliitlane ning ema Malle tegutseb Kodutütarde organisatsioonis.
  • Märti on tunnustatud Noorte Kotkaste Lääne maleva tänukirjaga, Noorte Kotkaste peavanema tänukirjaga ja Noorte Kotkaste hoolsuspaelaga.
  • Erikatsetest on ta sooritanud ornitoloogi, zooloogi ja näitleja erikatse.

Triin Jürimäe

Tuletooja Triin Jürimäe. Foto: erakogu
  • Triin Jürimäe on kodutütar aastast 2008 ehk sel aastal täitus tal organisatsioonis 10 aastat! Ta on olnud üks aktiivsemaid noorliikmeid kogu oma liikmeks oleku ajal. Osaleb aktiivselt organisatsiooni tegevustes ning on esindanud korduvalt Hiiumaa jaoskonda mitmetel vabariiklikel kui ka rahvusvahelistel võistlustel.
  • Triin on avatud suhtleja, sõbralik, lustakas ja lõbus tütarlaps, kes on aktiivne noor inimene väga mitmel alal. Lisaks Kodutütarde organisatsioonile kuulub Triin Hiiumaa Gümnaasiumi õpilasesindusse ning laulab ka segakooris. Ka rahvatantsuga on tüdruk pikalt tegelenud ning on osalenud paaril korral tantsupeol.
  • Vabal ajal meeldib Triinule sõpradega Hiiumaa erinevais paigus telkimas käia ning grillimine on üks tema nauditavamaid tegevusi. Tüdrukut on nakatanud suur reisihuvi. Ühe pikima reisi võttis Triin ette siis, kui otsustas aastaks ajaks Ecuadori vahetusõpilaseks minna.
  • Ta on sooritanud neli erialakatset: laulja, tantsija, nobenäpp ning matkaja. Järgukatsetes on praegu omandamisel II järk. Lisaks muule saavutatule on Triin oma kodurühmas Pühalepa rühmavanema abi ametikohal.
  • Triinu tulevikuplaaniks on kindlasti jätkata Kaitseliidu liikmelisust, kas siis naiste, meeste või noorteorganisatsiooni ridades.

Aleksander Laaniste

Tuletooja Aleksander Laaniste. Foto: erakogu
  • Aleksander Laaniste alusas oma noorkotka teekonda aastal 2015. Ta õpib Kärdla Põhikooli 3.A klassis. Tegu on aktiivse noorkotkaga, kelle leiab pea igalt organisatsiooniga seonduvalt ürituselt.
  • Ta on esindanud Hiiumaad oma võistkonnaga vabariiklikul noorkotkaste matkamängul 2017. aastal ning Lääne maleva matkamängul Mägramatk 2018. aastal.
  • Aleksander õpib Hiiumaa Spordikoolis jalgpalli erialal ja kuulub U 12 FC Hiiumaa jalgpalli meeskonda, kellega koos liigamängudel käiakse. Talle meeldib väga loodus, matkamine ja veega seotud tegevused, näiteks ujumine, paadiga sõitmine, kalastamine. Samuti mängib ta hästi kabet ja on saavutanud kabevõistlustel ka auhinnalisi kohti.
  • Aleksander on sõbralik, väga tähelepanelik, empaatiline ja abivalmis. Ta ei vea kunagi oma sõpru alt, on rahulik ja tasakaalukas tiimikaaslane.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments