Konkurendid tahtsid Suklese koos HaRiga nurka lükata

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee


Tõnu Parbus, Urmas Sukles ja Jaanus Karilaid pühapäeva hilisõhtul HaRi valimispeol uut koalitsiooni kokku panemas. Foto: Lemmi Kann

Nii Haapsalu linnapea Urmas Sukles kui ka tema valimisliit HaRi tegid kohalikel valimistel suurepärase tulemuse, mis päästis neid konkurentide ette valmistatud kambakast – Keskerakond ei läinud kaasa teiste erakondade ja Meie Inimeste pakkumisega jätta Urmas Sukles ja HaRi opositsiooni ning teha Peeter Vikmanist linnapea.

Eksoravast linnapea Urmas Sukles sai Haapsalu ja Ridala valijatelt 1208 häält, tema valimisliit HaRi 2825.

„Meie liikmed said 1617 häält, HaRi oleks ka ilma minuta võitnud,” ütles Sukles esmaspäeva hommikul.

Pühapäeva hilisõhtul polnud aga sugugi kõik nii üheselt paigas. Kui esimesed tulemused olid saabunud, tegid kõik konkurendid Suklese praegusele ja tol hetkel ühtlasi potentsiaalsele koalitsioonipartnerile Keskerakonnale pakkumise visata Sukles koos HaRiga üle parda ja teha koos uus koalitsioon, mille linnapeaks saaks praegune aselinnapea Peeter Vikman.

„Rahvas on rääkinud ja au võitjale!” ütles seepeale Keskerakonna Läänemaa piirkonna juht Jaanus Karilaid.

Karilaid ei võtnud pakkumist vastu.

„Tallinnas kunagi tehti päkapikkude koalitsioon – sellel ei ole pikka perspektiivi. See oleks ka valija tahte moonutamine – 12 mandaati on väga selge sõnum,” rõhutas ta.

Karilaid tunnistas, et Keskerakond lootis enamat kui viis kohta, aga ainult kurta ka ei saa. „Erakondade lõikes me Haapsalus võitsime ja see on positiivne. Aga Urmas Sukles jätkab endiselt oma poliitilist fenomeni ja võttis teistelt hääli,” märkis Karilaid.

Tsentristid arvestasid, et Vikman saab 800 häält, Karilaid ise parlamendi liikmena umbes 200 häält ja kogu nimekiri rohkem kui eelmisel korral. Tegelikkus oli, et Vikman sai vaid 290 ja Karilaid 148 häält.

„See näitab, et Urmas Sukles on olnud liidri rollis ja Peeter Vikman oli töömesilane, kes ei suutnud liidripositsiooni välja mängida. Inimesed valivad ikkagi liidrit. Nad tahavad näha, et on turvaline juht, kes suudab meeskonna kokku ja asjad toimima panna. Eks see ole meile õppetund järgmiseks korraks,” ütles Karilaid.

Vikman nentis, et HaRi nii hea tulemus tuli talle mõnevõrra üllatusena – Sukles sai üksi rohkem hääli kui Keskerakond kokku.

„Aga linnapea koht ei vääri sellist alatut mängu, et hakata HaRile kambakat tegema,“ lisas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
6 aastat tagasi

“…turvaline juht, kes suudab meeskonna kokku ja asjad toimima panna” – näitab ikka ilmekalt, et endal ideid ja oskusi pole ja “purjetatakse uhkelt seisva laeva
kiiluvees”.
Ainult… kas ei oleks siis õigem “säilitada nägu” ning jääda kaotajana opositsiooni, lastes võitjal ausalt ja vabalt liidrirolli nautida?

valija
6 aastat tagasi

Mõned ikka ei oska kaotada ja võimuiha võtab kaine mõistuse ees võimust.

kodanik
6 aastat tagasi

Karilaiu jutt on silmakirjalik nagu alati. Ei huvita teda Haapsalu vaid kokkulepe Suklesega, mis kindlustaks talle koha järgmises Riigikogus. Kurb, seisame jälle 4 aastat.

2. kodanik
6 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Teoreetiliselt ju võimalik, et kambaka idee autor on persoon, kes sai kõige parema diili Suklesega liidu sõlmimisel….?

nojah
6 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Eks see pettumus ole,et Karilaid selgroogu ei säilitanud. Läks jälle Suklesele taldu lakkuma. Ehk ainuisikuline võim Suklesele. Noor mees võiks vanamehest kaugemale näha.