Kutsekooli hitterialal on järel vaid seitse vaba kohta

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

IMG_2423

Erika Kolk õpib Haapsalu kutsehariduskeskuses esimest aastat mööblirestauraatoriks. Foto Arvo Tarmula

 

Kuigi Haapsalu kutsehariduskeskuse vastuvõtukomisjonid kogunevad 18. juulil, on pehme mööbli valmistamise eriala 20 kohale tulnud juba 13 sooviavaldust.

Elektrooniline avalduste vastuvõtmine algas kutsehariduskeskuses 1. mail. „Kahe nädalaga on tulnud 34 avaldust,” ütles kooli arendusdirektor Aile Nõupuu. „See on üsna ootuspärane algus, kui arvestada, et vastuvõtukomisjon on noortel alles 18. juulil ja täiskasvanuil 18. augustil. Aga on teatud inimesed, kellel on kindel soov ja kes on pikisilmi oodanud, et vastuvõtt algaks. Nemad saadavad oma avaldused kohe ära.”

Kõige menukam on sadulsepa ehk pehme mööbli valmistamise eriala. „Esimese kolme päevaga sai üle poole kohtadest täis,” ütles Haapsalu kutsehariduskeskuse direktor Ingrid Danilov. „See on küll kogu aeg olnud populaarne eriala, aga et tänavu on see nii popp, ei osanud me küll oodata.”

Siiani on selle eriala 20 kohale tulnud 13 avaldust. „Praegu on see eriala veel individuaalse suunaga. Tulekul on sel erialal uus õppekava, mis hakkab ette valmistama pehme mööbli valmistajaid tööstustele. Ehk seepärast ka tahetakse veel kasutada viimast võimalust,” pakkus Danilov.

Nõupuu sõnul on suurem huvi ka IT-eriala vastu, kuhu on tulnud viis avaldust. Sellel erialal avatakse kaks õpperühma – üks päevane põhikooli alusel ja teine täiskasvanuile tsükliõppes. Kumbagi võetakse 25 õpilast.

Üldse avab kutsehariduskeskus sügisel 23 eriala. „Õppeaasta keskel tuleb veel kolm lühema õppeajaga eriala – pottsepp, kangakudumine, vastuvõtu- ja majapidamistööd,” ütles Aile Nõupuu.

Kaugõppes kokaks

Uue erialana alustab sügisel kokaeriala täiskasvanud õppijaile. „Kaugõppes pole me varem kokaeriala õpetanud. Nüüd on täiskasvanuil võimalus kahe aasta jooksul kokaks saada,” sõnas Nõupuu. See sobib nii neile, kes juba töötavad kokana, aga ei ole seda õppinud, kui ka kodukokkadele.

„Põhimõtteliselt on kõik meie erialad mõtte ja suunaga tööturule, et inimene leiaks paremini rakendust või saaks luua oma ettevõtte. Kodukokk, kellele meeldib söögitegemine väga ja kes tahaks oma toitlustusasutust, on see paras eriala,” ütles Nõupuu.

Uus on ka erivajadustega õppijaile mõeldud aiatöösuunaga puhastusteenindaja eriala. „Siseruumide tööle tuleb juurde taimekasvatust ja aiandust,” ütles Nõupuu.

Erivajadustega inimesi on kutsehariduskeskuses õpetatud aastaid. Siiani said nad õppida kodumajandust, abikokatööd ja üldehitust. Uus eriala tuleb kodumajanduse asemele ja jälle arvestusega, et sobiks paremini tööturu vajadustega.

„Huvi tuntakse, sest Eestis ei ole väga palju kutsekoole, kus erivajadustega õpilastel oleks võimalus õppida,” ütles Nõupuu.

Teist aastat alustab bürootöö eriala. „Väga tore eriala eriti just tütarlastele. Koos on juhiabi töö, IT ja arvutid, külaliste vastuvõtmine, kodulehe ja e-poe tegemine,” tutvustas Nõupuu.

Täiskasvanuile kõik tasuta

Kutsehariduskeskuse erialadest seitse on noortele, kolm erivajadustega ja 13 täiskasvanud õppijaile. „Kõigil täiskasvanute erialadel on tsükliõpe ja tasuta. Meil on ka selliseid, kes samal ajal õpivad avatud ülikoolis ja ka neile oleme tasuta,” ütles Nõupuu.

Kool arvestab 300–400 uue õpilasega. Õppima asujate seas on aga ülekaalus täiskasvanud, kogu kooli õpilaskonnas on noorte ja täiskasvanute suhe võrdne. „Täiskasvanud on ju koolis lühemat aega kui noored,” ütles Nõupuu.

Ingrid Danilov ennustas, et mõnele erialale tuleb teha järelkonkurss. „Eriti laste erialadel, sest lapsi on vähe,” ütles ta.

Nõupuu sõnul on viimastel aastatel olnud raskusi noortele mõeldud ehitus- ja tislerierialaga. „Oli ju aegu, kus kõik tahtsid ehitajaks, ja pidime avama mitu gruppi. Nüüd enam nii palju ei tulda.”

„Ometi näitavad meie vilistlaste seas tehtud uuringud, et enamik, kes neilt erialadelt erialasele tööle on läinud, saavad hea töö ja palga,” ütles Aile Nõupuu.

Puiduõppe kvaliteeti näitab see, et kutsehariduskeskuse õpilane esindas möödunud aastal Eestit Brasiilias kutseõppijate MMil. „Puidutööstus on arenev valdkond ja eksport suur,” sõnas Nõupuu.

 

Haapsalu kutsehariduskeskuse erialad

Põhihariduse alusel, eriala, õppeaeg

bürootöötaja 3 a

ehitusviimistlus 3 a

IT-süsteemide nooremspetsialist 3 a

kokk 3 a

majutusteenindus 3 a

tisler 3 a

üldehitus 3 a

KUTSEÕPE põhihariduse nõudeta või lihtsustatud õppekava alusel

abikokk 1 a

puhastusteenindaja 2 a

üldehitus 2 a

KUTSEÕPE TÄISKASVANUD ÕPPIJALE TSÜKLIÕPPES

Põhihariduse alusel:

IT-süsteemide nooremspetsialist 2 a

hooldustöötaja 2 a

tekstiilitöö 2 a

kokk 2 a UUS!

sadulsepp 1 a

ehitusplekksepp 1 a

mööblirestauraator 2 a

puit- ja kiviehitiste restauraator 2 a

Keskhariduse alusel:

majutusettevõtte juhtimine 0,5 a

loodusturismi korraldus 2 a

maaturismi ettevõtlus 2 a 

toitlustuskorraldus 2 a

raamatupidaja 2 a

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lammutusekspert
7 aastat tagasi

Radiolink.ee pakub teenust kyll, aga enese kodulehekylg on nagu interneti kiviajast. Kesse tänapäeval siis nii teenust ja iseend myyb???

Madis, viska pilk peale
7 aastat tagasi

radiolink.ee

Madis
7 aastat tagasi

Aga võiks ka kiire interneti paigaldajaid välja õpetada. Aastaks 2020 peaks ju peaks olema eesti kaetud selle teenusega, aga liitumishinnad on nii kõrged, ja ehk siis saab hindasid alla, kuii turul on uued paigaldajad.

juss
7 aastat tagasi
Reply to  Madis

Kui kiiret netti siis vaja on? kui sekundiga avab lehe…

Keegi
7 aastat tagasi
Reply to  Madis

Mis see siia puutub ?
Kiire interneti rajamine ja selle võimaluse pakkumine isegi üleriigilise valguskaabli kaudu mis on tegelikult paljutes pisemates külades olemas jääb pigem firmade taha kes ei taha luua sõlmpunkte.

Näiteks hiiumaal kärdlas on ammu Telial olemas valguskaabli võimalus. Aga pakutakse seda vaid Selverile, paarile firmale ja ühele/kahele kortermajale tormi tänaval. Soovi on avaldatud liitumiseks juba mitu aastat aga Teliat ei koti.