Täna algas talvine aialinnuvaatlus

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Mis lind see on? Foto: Arvo Tarmula

Aialinnuvaatlusega selgitatakse välja talilindude arvukus. Foto Arvo Tarmula

Tänasest pühapäevani kestev talvine aialinnuvaatlus on Eesti populaarseim linnuvaatlusüritus ja suurim rahvateaduse algatus, millest võttis viimati osa üle 2700 inimese.

Linnuvaatleja Tarvo Valkeri sõnul on talvine aialinnuvaatlus üks olulisemaid laiemale ringile mõeldud üritusi. Vaatlus on oluline just seetõttu, et selles osaleb palju inimesi ja see võimaldab koguda meie talvise linnustiku kohta infot, mida muul moel saada poleks võimalik.

Vaatlusel osalemiseks tuleb leida tänasest pühapäevani valgel ajal üks tund, et minna koduaeda või parki ja märkida üles seal kohatud linnuliigid. Valker ütles, et vaadelda võib kasvõi terve päeva, aga andmeid oodatakse just ühe konkreetse tunni kohta, sest muidu poleks andmed võrreldavad.

Aialinnuvaatlusel kogutud andmeid kasutatakse talilindude arvukuse muutuste jälgimiseks, mis võimaldab vajadusel võtta ette samme lindude heaolu parandamiseks. Lisaks on see hea võimalus talviste aialindude tundmaõppimiseks.

Tarvo Valkeri sõnul on varasematel aastatel olnud Läänemaal pisut üle saja vaatleja, kuid ta leiab, et osavõtt võiks olla veelgi suurem. „Ei tasu karta, et minu aias on tunni aja vältel ainult paar tihast. Nendel andmetel on sama oluline väärtus kui linnurohkete aedade omadel, sest tahame infot ka selle kohta, et linde pole,” julgustas ta osalema ja andmeid edastama.

Valker ütles, et kuigi talve võiks pidada lindude poolest vaikseks perioodiks, oli mullu nähtud 60 liiki päris muljetavaldav hulk. Suuri linnuharuldusi talviste aialinnuvaatluste käigus eriti nähtud pole, kuid vähemarvukaid talvitujaid on kohatud küll.

Linnuvaatleja ennustas, et tänu vahepealsele külmale, mil siin talvituvad linnud koondusid söötmiskohtade lähedusse, võib ilmselt tänavusel vaatlusel näha mullusest rohkem linde. „Läänemaal võib aga vaatlustulemusi mõjutada see, et nädalavahetus on tuuline ja nii võib suurema lageda peale linde vähe sattuda. Puude ja majade poolt kaitstud kohtades võib neid rohkem kohata,” lisas ta.

Linnuvaatluse tulemused tuleb edastada Eesti ornitoloogiaühingule ja seda saab teha ühingu kodulehe kaudu.  Valker ütles, et andmed võiks ära saata esimesel võimalusel, kuid seda on võimalik teha ka uue nädala alguses. Esimene kiire kokkuvõte vaatlusest tehakse esmaspäeval.

Talvist aialinnuvaatlust korraldatakse Eestis alates 2010. aastast, ettevõtmist on tunnustatud Aasta Keskkonnategu 2013 auhinnaga.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments