Mati Mandel: millele küll loodetakse?

Ajaloolane Mati Mandel. Foto: Endel Apsalon

Juba üle kahe aasta käib Venemaa ja Ukraina vahel täiemahuline sõda. Sõda, mida Venemaa nimetab siiani üleolevalt erioperatsiooniks.

Ilmselt lootis Putin hävitada vaid Ukraina juhtkonna, enamuse rahvast aga alistada ja oma huvide teenimisele rakendada. Kindlasti oli tal lootus saada oma relvajõududele olulist täiendust, mitusada või isegi mitu miljonit tublit ukrainlasest sõdurit.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
En.
29 päeva tagasi

Millele loodab Putin Ukrainas sõdides? Tooksin näite nõukaajast. Tüüpiline olmesituatsioon: kõnnid tänaval punktist A punkti B. Tuleb vastu punt venelasi. Kohtumisjoonel kostitatakse sind märkusega. Kui teed näo, et ei kuulnud või ei saanud aru ning jätkad oma teed, ei juhtu kohe midagi. Ehk hõigatakse üle õla veel mõni solvang aga distantsi kasvades pinge hajub. Millele lootsid nõnda kontakti otsinud venelased? Ma ei viitsi keerutada – tahtsid kakelda. Miks? Otse öeldes – et endi ülekaalu ja ‘aborigeeni’ alandamist nautida, et teineteise ees ‘vägitegudega’ uhkustada. Aeg-ajalt filosofeeritakse müstilise vene hinge üle, mida lääne inimene ei mõistvat. Sest läänlane eeldab inimkäitumisest ratsionaalsust. Kuid… Loe rohkem »

kodanik
30 päeva tagasi

Mis vahe on sõjal ja täiemahulisel sõjal?

Külamees
30 päeva tagasi

“Tuleb tunnistada, et me ei oska tulevikku prognoosida”
Tegelikult, need kes õieti prognoosivad on alati olemas.
Venemaa sõjanduslike ambitsioonide koha pealt meenub näiteks Leo Kunnas oma raamatuga Sõda 2023. Aga sellest milleni võib viia lääne külma sõja järgne Venemaa poliitika, andis aimu näiteks Rein Müllerson.
Kaupo Vipp oma raamatutes on tulevikku küllalt hästi prognoosinud jne.
Aga ikka ja jälle läheb see nii, et tõde tabab meid ootamatult ja valusalt, sest enne seda tabamust me eelistame ilusaid valesid ja virvatulukesi uskuda.

Kogu...
30 päeva tagasi
Reply to  Külamees

…msm on täis ilusaid valesid, virvatulukesi ja soovmõtlemist. Kuidas kirjutada objektiivselt, kui isik ei suuda vahet teha iseenda soovmõtlemisel ja reaalsusel? Kuidas professionaalkretinistlik maailmavaade ei võimalda maailma kunagi objektiivselt tajuda vaid viib igikestvate mantrateni, kus iseendale lausutud süüdistused projitseeritakse kogu ühiskonnale – “me ei oska tulevikku prognoosida”. Härra ei suuda isegi adekvaatselt olevikku hinnata, olles ainult osaliselt informeeritud, istudes kindlas arvamus- ja inforuumis, tajub selle ebaloogilisust kuna on teatavast infost kas ilma jäetud, ennast sellest ilma jätnud või pimedas vihas jätab ennast sellest ise ilma. Tulemus on iseenda ja ühiskonna enamuse süüdistamine – me ei oska. Kui ei oska, siis… Loe rohkem »

Samasuguse...
30 päeva tagasi
Reply to  Külamees

…jama kirjutab kokku täna ERR’s ajaloolane Hvostov. Mööndes artiklis, et asju Venemaal on raske hinnata ja samal ajal paugutab paralleeli Hitleriga: “Hvostovi sõnul on meil läänes raske täpselt öelda, mis Kremlis toimub, kuid ajaloole tuginedes saab öelda, et ilmselt käib suur klannidevaheline võitlus. Ta tõi paralleeli Hitleri Saksamaalt, kus füürer mängis üht ametkonda teise vastu, et keegi ei saaks ülemäära suurt võimu ega ohustaks diktaatori enda positsiooni.” Ehk, loogika kipubki olema, et Venemaa ajendid ja meetodid on samad, mis meil läänes kunagi on olnud või on praegu. Järk-järguline eskalatsioon keedab lääne inimest nagu konna. Ajaloolased, kes korjavad üles minevikust vaid… Loe rohkem »

seikspiir
1 kuu tagasi

Hitler kasutas sama taktikat – okupeeritud alade mehed mobiliseeriti Saksamaa eest sõdima.

Delusional...
1 kuu tagasi

…old man! For sure!