Lugeja küsib: milliseid isikukaitsevahendeid peab kasutama kemikaalidega kokku puutuv töötaja?

Lääne Elu

info@le.ee

Kemikaalidega töötaja. Foto: Pixabay
Kemikaalidega töötaja. Foto: Pixabay

Kasutame tööl kemikaali, millel on ebameeldiv lõhn. Kannan tolmumaski, aga paarimees eelistab sinist arstimaski. Kas mu tervis on tolmumaski kandes piisavalt kaitstud?

Kemikaalid on erinevad ja nendega kokkupuutel on alati oht, et selle kasutamine nõrgestab organismi. Just seetõttu on oluline kanda õigeid isikukaitsevahendeid.

Esmalt tuleb vaadata kemikaali pakendit. Kui sellel on punase raamiga nurgale toetatud ruut, millel on must kujutis, on tegemist ohtliku kemikaaliga. Täpsemat teavet, milliseid isikukaitsevahendeid tuleb selle kemikaali kasutamisel kasutada, saab kemikaali ohutuskaardilt.

Sinine arstimask (meditsiiniline) on ette nähtud väljahingatava õhu filtreerimiseks ja see on piisav kaitseks ainult tolmu eest. Ohtliku kemikaali kasutamisel eralduvad õhku ka aurud, mistõttu tuleks kasutada nii tolmu kui ka auru või suitsu eest kaitsvat maski. Lisaks ohutuskaardi andmetele on maski valikul oluline teada, palju tolmu või ohtlikku auru õhus on. Kui selle kogus on suur, on vaja kasutada paremate kaitseomadustega maski.

Rein Reisberg

tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
igav
1 kuu tagasi

liiv ja tühi väli