Vormsi talharpa’d sõidavad Eurovisionile

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Eesti Laulu võitsid 5miinust ja Puuluup. Foto: kuvatõmmis
Eesti Laulu võitsid 5miinust ja Puuluup. Foto: kuvatõmmis

Vormsilaste traditsiooniline pill talharpa ehk hiiu kannel kõlab peagi üle Euroopa, sest just selle pilli helid kõlavad Rootsis Malmös Eurovisioni lauluvõistlusel. Laupäeva õhtul hääletasid eestlased Eurovisionile Eestit esindama 5miinuse ja Puuluubi loo „(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”. Puuluubi muusikud Marko Veisson ja Remo Teder mängivad laval hiiu kandleid.

Hiiu kannel on pill, mida enne Vormsi usulist ärkamist 19. sajandi teisel poolel oskas mängida iga endast lugu pidav Vormsi mees. Vahepeal unarusse jäänud pillimänguoskus on Vormsil taas ellu äratatud – hiiu kandle mängu õpetatakse Vormsi koolis ja juba aastaid korraldatakse saarel suviseid hiiu kandle laagreid, millest on algusest peale osa võtnud ka Teder ja Veisson.

Puuluup ütleb ansambli kodulehel oma loomingu kohta: „Meie peamine sõnum rahvamuusika kontekstis on see, et vaadake, hiiu kandlega saab teha igasuguseid asju, õppige pilli ning tehke ka.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments