Läänemaa õpetajad: streik läks asja ette

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Läänemaal jäid eelmisel nädalal paljud klassiruumid tühjaks, streikis paarsada õpetajat. Foto: Malle-Liisa Raigla

Kuigi nõutud palgatõusust jäädi ilma, leiavad koolmeistrid, et streik vääris küünlaid, sest lõpuks ometi on õpetajatöö kitsaskohtadest hakatud rääkima.

„Mina jäin küll rahule, kuna õpetajatöö tõusis fookusesse,“ ütles Läänemaa aasta õpetaja Tiina Brock Lääne Elule eile. „See on müstika: õpetajatööst pole Eestis kunagi nii palju räägitud. Kui see, mis kokku lepiti, saaks tehtud, siis streik õigustas end. Ja kui ei saa tehtud, siis tuleb uuesti streikida.“

Kolm päeva streikinud õpetaja kaotas (sõltuvalt koormusest) palgas keskmiselt mõnisada eurot ja võitis sellega 17 eurot kuus juurde.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
45 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Libra
2 kuud tagasi

Te olete tublid – saite 17 eurot juurde.
Teile elasid paljud kaasa, Sotsiaaldemokraadid eriti kes teiega selfisid tegid meeleavaldusel.
Heas riigis elame 🙂

En.
2 kuud tagasi

Huh! Õpetajate palgaküsimus sai tõesti lahendatud! Nagu Katuse-Karlssonil, kel lõi silm särama viieöörist raha nähes. 😉 Kui tõsisemalt rääkida, on aeg KOOLIREFORMIKS. Teatud punktid selles ei nõua kelleltki lisaraha (vähemalt esmapilgul). Toon mõne näite: Koolireform alaku füüsilise karistuse taaslubamisest ‘viimase õlekõrrena’. Tutistamine, joonlauaga vastu näppe, nurka seisma panek ei tapa kedagi ega hävita õrna hinge – kui karistatakse asja eest. Õigused/Rights tuleb kõigile kooliaasta algul ette lugeda ning valjult teatada: need on täitmiseks. Koolireformiga sõnastatagu ka, et õpetaja pole ekstrasens, kel lasub kohustus IGA kordarikkuv junts lambukeseks tinistada või lontis kõrvu taluda enese pe-sse saatmist alaealise ‘eluvürsti’ poolt. Üks saatmine… Loe rohkem »

PRO
2 kuud tagasi

Õpetajad lõikasid seekord näppu . Ka valitsus tegi seda , varsti on järgmine seltskond neil ukse taga nõudmistega .
Selgelt on vaja koolireformi nii sisus kui vormis s t. et muutuma peab nii koolivõrk kui ka maht . Alles hiljuti ühes raadiosaates tõdesid arutajad et 12 klass on nagu liiast(võeti üle nn soome mudel vaid erinevusega et soomes 6 aastaselt kooli minnakse )

IRW PRO
2 kuud tagasi
Reply to  PRO

Täiesti nõus. Pole vaja 12 klassi ning üle tuleb vaadata streikinud õpetajate palgad ning võrrelda neid muude palkadega. Kaldun arvama, et need tuleb ühtlustada. Kuna aga muudes sektorites palka selliselt tõsta ei kannata, tuleb õpetajate palka vähendada. Ebavõrdsus peab kaduma.

asjalik
2 kuud tagasi
Reply to  PRO

Näppu lõikas ässitaja. Naiivsed kiiresti rikkaks loota saavad õpetajad läksid sellega kaasa minnes edn naerualusteks tegema. Palgad niigi kõrged neil.

Tomcat
2 kuud tagasi

Mulle ei meeldi, et minu maksurahast streigiga rohkem endale kahmati. Mina väikettevõtjana streikida ei saa, ammugi mitte riigilt mingeid soodustusi.

Ei teagi
2 kuud tagasi
Reply to  Tomcat

Sa saad ju keerutada oma tulusid ja kulusid, milleks halada?

Maali
2 kuud tagasi

Õpetajatele tuleb annetama hakata, nagu Metsküla lastele.

PRO
2 kuud tagasi
Reply to  Maali

Annetama ??? Kontingendile kes on 20% enamtasustatud seas !!! Aga kes soovib võib annetada, kusagil oli õpetajatele kast makarone annetatud

IRW
2 kuud tagasi
Reply to  Maali

See on sama mõttekas nagu annetaks riigikogule. Õpetajad saavad juba niigi teistest paremat palka.

Lollitati lollikesi
2 kuud tagasi

Lubati ju REFORME haridussüsteemis, s.t. ca 40 neiule uue töökoha loomist ja €200 miljonit lisaraha! – – ja ”haritud” õpetajad olid selle naeruväärse jutuga nõus!! Appi!

Aino
2 kuud tagasi

Lõpp asjaette ikka streik. Palk kui selline endiselt ei tõusnud. Olematult sandi sendid. Mitte midagi pole jätkuvalt head. Ikka uuesti streikida!

Prigul
2 kuud tagasi

Prantsuse farmerid blokeerisid traktorite ja suurte põhublokkideveokitega Pariisi teed,lehma..-ga lasid täituda spetsiaalselt kaevatud kraavid ametiasutuste ees ja sõitsid tõstukiga MacDonaldisse ning loopisid lehma…-t saali ja lettidele laiali.Üks farmer rääkis oma tööst,kudas poole öö aegu tõuseb ja alustab tööpäeva.Valitus aga tegeleb utoopiaga ja oma põllutooodete asemel on müügis odavad väismaakaubad Jah,õpetaja on maa sool ehk …?

asjalik
2 kuud tagasi
Reply to  Prigul

Mida need farmerid siia puutuvad? Nende sissetulekud ei ole kõvasti suuremad teistest nagu meie õpetajatel teistega võrreldes.

Misasja
2 kuud tagasi
Reply to  asjalik

Mu teada küll elavad põllumehed kenasti, oskavad skeemitada jne, las õpsid ka skeemitada. Või noh, juba ju skeemitavadki. 😂

kena
2 kuud tagasi

streik küll, streikida valitsuse poolt kehtestatud reeglite järgi

Ega muu aita
2 kuud tagasi

Muidugi korda, üks vana nädal nagu maast leitud.