Läänemaal käidi mullu 17 korral pomme demineerimas

Möödunud aastal oli Lääne regioonis demineerimissündmusi kokku 267, neist Läänemaal 17.

Lääne-Eesti pommigrupi peademineerija Ragnar Reiljan ütles, et tegemist oli suhteliselt rahuliku aastaga, kus õnneks ükski inimene ei hukkunud ega vigastada ei saanud. Küll aga olid mõningad sündmused, mida varasemalt Eestis väga sagedasti olnud ei ole.

Maakondade lõikes jagunesid demineerimissündmused üsna traditsiooniliselt. Kõige rohkem sündmusi oli Saare maakonnas, kokku 93 ning sealt leiti kokku 221 ühikut lõhkekehi. Pärnumaal oli sündmusi 69 ja ühikuid 72, Hiiumaale reageeriti 30 korral ja hävitamisele toodi sealt kaasa 36 ühikut, Järvamaale reageeriti 30 korral ja ühikuid leiti 77. Raplamaale sõitsid demineerijad 28 korral, et hävitamisele tuua 9 ühikut lõhkekehi ning Läänemaale 17 korral, kus ühikuid leiti 11. „Kõikide nende leidude puhul oli tegemist sõjaaegse lahingumoonaga, mille moodustasid põhiosas suurtükimürsud, miinipilduja miinid ja granaadid,“ selgitas Reiljan.

Nendes numbrites ei kajastu 2023. aasta suurim leid. „Lääne-Eesti pommigrupi demineerijad käisid plaaniliste demineerimistööde käigus abis Kaitseväel, kus koostöös leiti ja  tehti kahjutuks Säreveres lähistel maapõues olnud lennukipommid. Sealt leiti muljetavaldavad 2788 Saksa lennukipommi,“ ütles peademineerija.

Muid eriilmelisi plahvatusi juhtus Lääne regioonis kokku üheksa. Nende hulgas alles hiljuti Lääneranna vallas plahvatanud saunaahi. „Pärnumaal oli erinevate plahvatustega seotud väljakutseid kokku viis. Auruplahvatus saunaahjus, tulekahju käigus balloonide tekitatud kärgatus ja elektrikilbi plahvatus. Lisaks kaks torusiili ja fooliumiga ise meisterdatud lõhkekeha plahvatust,“ loetles Reiljan. Järvamaal oli plahvatusi kaks – Koerus plahvatas elektrisädemest põranda pesemiseks kasutatud nitrolahusti ning sarnaselt Pärnumaal, toimus auruplahvatus saunaahjus. Raplamaal Laukna külas oli üks pürotehnika käitlemisest tekkinud plahvatus ning Saaremaal Laadjala külas plahvatas siiani selgumata põhjusel toas köetud pliit.

Peademineerija sõnul reageeriti lisaks erinevatele demineerimissündmustele viiel korral ka pommiähvardustele. Pärnumaal oli kutseid kolm, Läänemaal ja Saaremaal üks. Pommikahtlusi oli kokku neli, millest kaks Pärnumaal, üks Hiiumaal ja Raplamaal.

Peademineerija sõnul on käesolev aasta eriline ka massilise pommiähvarduste laine tõttu. „Pommiähvarduste puhul olime politseile nõuandvaks jõuks, samuti suurendasime turvalisuse kaalutlustel oma valmisolekut.“  Lisaks pommiähvarduste lainele tõi peademineerija välja ka uue trendi, mida eelmistel aastatel nii palju märganud ei ole. „Sel aastal oli väga mitmeid kodustes küttekolletes juhtund plahvatusi. Kas toimus veeauru plahvatus või lõhkes lausa küttekolle ise.“

Peademineerija lisab, et kõikidesse sündmustesse tuleb suhtuda äärmise tõsiduse ja ettevaatlikkusega: „Olgu selleks kahtlase eseme leidmine, pommiähvardus või lõhkekeha leidmine – kõik on ohtlikud ning nende juhtumiste korral tuleb alati helistada telefonil 112.“

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ukraina
3 kuud tagasi

teatas, et ukraina kogu territooriumi demineerimiseks võib kuluda kuni 250 aastat

Hellat
3 kuud tagasi
Reply to  ukraina

Mis see siia puutub?!