Vaikuseminutiga tähistatakse Vabadussõja relvarahu

Möödunud aastal asetas Vabadussõja relvarahu aastapäeval pärja toonane Kaitseliidu Lääne maleva pealik Andres Välli. Foto: Malle-Liisa Raigla

3. jaanuaril kell 10.30 tähistab kaitseliit vaikuseminutiga Vabadussõja relvarahu 104. aastapäeva ja mälestab Eesti vabaduse eest võidelnuid.

Haapsalus toimub mälestustseremoonia Vabadussõja mälestussamba juures. Relvarahu aastapäeva tseremoonial kõnelevad kaitseliidu Lääne maleva pealik major Kristjan Muld ja Haapsalu linna esindaja. Mälestussamba jalamile asetatakse Läänemaa rahva nimel pärg ja kõik kohaletulnud on oodatud asetama mälestusküünlaid. Hingepalvuse peab õpetaja Mart Salumäe.

3. jaanuaril kell 10.30 möödub 104 aastat hetkest, mil Eesti ja Nõukogude Venemaa vahelises sõjas vaikisid relvad. Eesti oli ohvrite hinnaga kindlustanud endale riigina püsimajäämise. Eesti tõestas, et osava tegutsemise ja heade liitlastega suudab ka väikeriik võita ülekaalukat agressorit.

Vabadussõjas langes Eesti poolel 5000 inimest, haavata sai 14 000, neist 2600 jäi invaliidiks. Eesti sõjaväelasi langes Punaarmee kätte vangi 667. Eesti peamine relvastaja ja varustaja Vabadussõjas oli Suurbritannia, rohkesti mittesõjalist varustust andis ka USA.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments