Petturid kasutavad ära jõulueelset kinkide tellimiste aega

Lääne Elu

info@le.ee

Politsei on saanud mitmeid teateid õngitsussõnumitest ja e-kirjadest, millega püütakse inimestelt välja petta raha.

Jõulueelne periood on kõikidele kullerfirmadele töine. Seda aega kasutavad ära ka kelmid ning nad saadavad pakkide ootuses inimestele õngitsussõnumeid ja e-kirju.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo raskete kuritegude talituse juht Vjatšeslav Milenin soovitab inimestel olla tähelepanelik tekstsõnumite ja ka e-kirjade osas, milles väidetakse, et paki eest tuleb tasuda juurde või saatmisel on tekkinud tõrge. „Jõulud ei ole enam kaugel ja kelmid kasutavad seda aega ära, mil inimesed loodavad veel enne jõululaupäeva kätte saada oma oste. Kui saate ärevaks tegeva sõnumi või e-kirja, siis võtke hetk süvenemiseks ja võimalusel kontrollige saadud infot kullerfirma klienditoe kaudu,“ rääkis ta.

Hiljuti sai üks inimene e-kirja väidetavalt Omnivalt, kus paluti tal paki saamiseks juurde maksta 3 eurot. Ta vajutas e-kirjas olevale lingile, pärast mida avanes hästi järele tehtud ettevõtte veebileht, kuhu tal tuli sisestada oma pangakaardiga seotud andmed. Mõni hetk hiljem oli tema pangakontolt võetud 8800 eurot.

Kelmide eest oled kaitstud, kui:

  • kontrollid infot ettevõtte klienditoe kaudu;
  • ei vajuta linkidele, mida saadetakse tekstsõnumi või e-kirja teel;
  • ei sisesta pangakaardiga seotud andmeid lingiga saadud veebilehtedel;
  • kodupanka sisened äpi või veebi kaudu.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments