Transpordiamet hoiatab: hilisõhtul algav lumesadu muudab teeolud väga keeruliseks

öösel läheb ilm tuisuseks. Foto: Malle-Liisa Raigla

Hilisõhtul jõuab ida poolt kohale uus lumesadu koos tugeva tuulega, mistõttu muutuvad teeolud väga keeruliseks.

Tihe lumesadu laieneb idast läände üle Eesti ning mitmel pool tuiskab. Puhub loode- ja põhjatuul 5– 12 m/s, puhanguti kuni 15, rannikul kuni 17 ning Virumaa rannikul puhanguti kuni 20 m/s, pärast keskööd tuul nõrgeneb järk-järgult. Lund sajab kõige rohkem juurde Ida- ja Kagu-Eestis.

„Kuna homme hommikul on teed lumised ja libedad, siis tuleb kindlasti varuda sõiduks tavapärasest oluliselt rohkem aega või võimalusel lükata sõit edasi,“ soovitas transpordiameti liiklusjuhtimiskeskuse juhataja Siim Vaikmaa. „Iga liikleja peab valima teeoludele vastava sõidukiiruse ja -stiili ning suurim lubatud kiirus ei ole kohustuslik.“

Teehooldajad on kogu tehnikaga väljas, ent kõikide teede puhastamine võtab aega, sest saju ja tuisu tõttu kattub teepind peagi uuesti lume. Samuti võib tugev tuul tekitada tuisuvaale, mis raskendab liiklemist.

Lisaks keerulistele teeoludele peavad sõidukijuhid arvestama ka teehooldusmasinate ja nende eripäradega. Hooldemasinale vastu sõites tuleb hoida tee serva, sest sahk ulatub üle tee telgjoone, et tee keskele ei jääks valli. Alustades hooldemasinast möödasõitu, tuleb veenduda selle ohutuses ning arvestada, et hooldemasinast eespool olev tee võib olla hooldamata.

Lumesadu jätkub ka homse päeva jooksul, tihedamalt eelkõige Põhja-Eestis. Temperatuurid püsivad miinuspoolel ning teed on lumised.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lumeelbekene pederast
3 kuud tagasi

Vabandust et sadasin ja ja ei olnud vikerkaarevärvides …ma luban..et rohkem nii ei juhtu…

huvitav
3 kuud tagasi

kuidas inimesed sada aastat tagasi talvel liikusid

Lumeelbekene pederast
3 kuud tagasi
Reply to  huvitav

Saani ja reega

kurkull
3 kuud tagasi

Kas selleks on tõesti vaja üleval pidada mingit ametit,et AK ilmateateid dubleerida?

Nimi (kohustuslik)
3 kuud tagasi
Reply to  kurkull

Mulle tundub ka et viimasel ajal peetakse Eesti inimesi debiilikuteks, kellele tuleb kõike õpetada alates toa koristamisest kuni ei tea milleni (artiklid siin LE-s) ja need “tormihoiatused” on kah väga naljakad! Talvel ongi ju lumi ja tuul puhub ka. Kui sula tuleb, siis on libe. Nii on koguaeg olnud. Kas siis tänapäeva lumehelbekestele peabki kõik ette nämmutama?

Sass.S
3 kuud tagasi

Tallinna-Narva maanteel Padaorus on sõidukid lumes kinni, seisvate autode kolonn mitu kilomeetrit pikk!!

Kohalik
3 kuud tagasi
Reply to  Sass.S

Ja õige talv pole veel alanud…….ning nagu ikka = lohutage end sellega, et kevadel sulab see kõik ära…
Ega meil Haapsaluski…vallid juba tekivad, tänavad kitsamad…osad tänavad pole hommikul k. 8 sahka veel näinudki…lumi puha kinni sõidetud…

läänemaa
3 kuud tagasi

pioneerid, alati valmis tõestama, miks me valmis polnud