Tallinna kammerkoor tähistab kahe kontserdiga Tobiase sünniaastapäeva

Lääne Elu

info@le.ee

Tallinna kammerkoor. Foto: erakogu
Tallinna kammerkoor. Foto: erakogu

Tallinna kammerkoor tähistab helilooja Rudolf Tobiase 150. sünniaastapäeva kahe kontserdiga ajaloolisel Läänemaal – Haapsalus ja Käinas.

Hiiumaal Käinas 29. mail 1873 sündinud Rudolf Tobiase roll orelikunstniku ja heliloojana on Eesti muusikaloos tohutu. Köstri perekonnas sündinud ja esimese eestlasena akadeemilise muusikalise kõrghariduse saanud Rudolf Tobiase helilooming pole kergete killast, ent seda uhkemad on koorid, kes tema teoseid esitada võtavad.

Tänavu on Tobiase looming erilise tähelepanu all, kuna suurmehe sünnist möödus kevadsuvel juba 150 aastat. Oma panuse aasta jooksul toimunud kontsertidele soovib lisada ka Tallinna kammerkoor, kes tähistab Tobiase sünniaastapäeva kontserdiga Käinas ja Haapsalus.

Läänemaalt on pärit teinegi oluline kooriklassik, 1889. aastal sündinud Cyrillus Kreek, kes tegutses Haapsalus. Kreegi loomingust leiame rohkelt Läänemaalt pärit rahvaviiside seadeid, kus põimunud on nii vaimulikud koraaliviisid kui ka Läänemaa loodusest inspireeritud meloodiad ja harmooniad.

Tallinna kammerkoori esimene kontsert on 21. oktoobril kell 15 Haapsalu toomkirikus, teine päev hiljem samuti kl 15 Käina huvi- ja kultuurikeskuses. Nii Käina kui ka Haapsalu kontserdil kõlavad Tobiase ja Kreegi koorimuusika. Kontserdid on tasuta tänu Eesti kultuurkapitalile ja Tallinna linnale.

1962. aastal asutatud Tallinna kammerkoor on Eesti vanim kammerkoor, mida algaastail dirigeerisid legendaarsed koorijuhid Kuno Areng, Ants Üleoja ja Arvo Ratassepp. Lisaks kontserttegevusele on kammerkoor pälvinud rohkelt tiitleid nii riiklikel kui ka rahvusvahelistel koorikonkurssidel.

Palume lahkesti tulla meie kontsertidele, et saaksime teid kuldsel sügisel rõõmustada eesti kauneimate koorilauludega!

Kristi Juske

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments