Rudolf Tobiase 150. sünniaastapäeva auks ilmub postmark

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Tobiase mark. Foto: Lembit Lõhmus
Tobiase mark. Foto: Lembit Lõhmus

Esmaspäeval, helilooja, organisti ja koorijuhi Rudolf Tobiase 150. sünniaastapäeval, ilmus tema auks postmark. Postmargi kujundas kunstnik Lembit Lõhmus. Margi trükiarv on 20 000 ja see maksab 1,30 eurot. Lisaks margile ilmub traditsiooniliselt ka esimese päeva ümbrik.

29. mail 1873 Hiiumaal sündinud Tobiasel oli oluline roll Eesti muusikakultuuri kujunemisel. Käina kiriku köstri klaverihäälestaja ja orelimeistri Johannes Tobiase pojana sündinud Rudolf Tobiase lapse- ja nooruspõlv möödus Kullamaal ja Haapsalus. Tobias õppis Peterburi konservatooriumis orelit ja kompositsiooni, olles esimene akadeemilise kompositsiooni hariduse saanud Eesti helilooja. Tobias pani aluse eesti muusikateadusliku mõtte arengule ja temalt pärinevad paljude žanride esikteosed Eesti muusikas. Tema koorilaul „Eks teie tea“ oli ühtlasi esimene muusikateos, mis kõlas Estonia maja avamisel 1913. aastal. Tobias oli oluline teerajaja mitme järgneva põlvkonna heliloojatele. Tobias suri 29. oktoobril 1918 aastal Berliinis, tema põrm on ümber maetud Kullamaa kalmistule.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tarmo Ross
4 kuud tagasi

Väga meeldiv,et tuntud helilooja ja koorijuhi mälestus ka kirjamargina jäädvusta-
takse,teeneka muusikakultuuri edendaja on seda väärt,et hoida alles tema mäles-
tust panuse eest meie muusikaellu.