Lihula saab uue kõrgepingealajaama

Lääne Elu

info@le.ee

Harku alajaam. Foto: erakogu
Harku alajaam. Foto: erakogu

Elering sõlmis AS-iga Connecto Eesti lepingu täiesti uue 330-kilovoldise (kV) kõrgepingealajaama rajamiseks Lihulasse. Tööd maksavad ligikaudu 34 miljonit eurot.

Kui mõne aasta eest valmis Eesti-Läti kolmanda ühenduse projekti raames Lääne-Eestisse esimene 330 kV elektriliin, siis nüüd ehitab Elering Lihulasse ka võimsa 330 kV alajaama, mis on esimese omataoline Tallinna-Pärnu joonest lääne pool.

„Lihula 330 kV alajaam parandab oluliselt võimalusi uute taastuvenergia tootmisvõimsuste liitmiseks Lääne-Eestis. Kui varem oli Lääne-Eestis pudelikaelaks 110 kV võrk, mis on rajatud eelkõige tarbimisvajadusi silmas pidades, siis uue alajaama valmides saab taastuvenergia suunata Lihulas 330 kV võrku, mis vähendab oluliselt riski „ummiku“ tekkimiseks ülekandevõrgus,“ ütles Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Uus 330 kV alajaam kerkib olemasoleva Lihula 110 kV alajaama kõrvale. Tänavune aasta kulub valdavalt projekteerimistöödele, ehitustegevus töömaal algab järgmise aasta alguses ning kogu projekt peab valmima 2025. aasta lõpuks.

Elering kasutab Lihula 330 kV alajaama finantseerimiseks ülekoormustasu ja Euroopa Liidu taasterahastu vahendeid ning seega ei tõsta antud investeering Eesti elektritarbijatelt kogutavat võrgutasu.

Lihula 330 kV alajaama kõrval kavandab Elering lähiaastal Lääne-Eestis ja suursaartel veel mitmeid olulisi investeeringuid. Näiteks ülekandeliinide tugevdamine Lihula ja Virtsu vahel ning teise merekaabli rajamine Muhu saare ja Saaremaa vahele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Juku
11 kuud tagasi

Haapsalus võiks ka 330 olla

Toomas Hendrik Irwes
11 kuud tagasi

1 rakett ja kuhu see vool edasi liigub???

Et täpsustaks natuke
11 kuud tagasi

“Uus 330 kV alajaam kerkib olemasoleva Lihula 110 kV alajaama kõrvale.” See on vale, sest alajaam kerkib vana alajaama asemele ja elamupiirkonnale lähemalegi, kui eelmine. Igaks juhuks mainin ka teistele “alajaamade naabruses elavatele”, et Elering on väga kaval. Esmalt küsib ta nõusoleku alajaama hoone ehitamiseks, kuna kõrgema kui 2 korruselise elamu ehitamiseks on vajalik piirinaabrite luba ning ei viita seejuures kuskil asjaolule, ei planeeringus, ei kuskil mujal, et ehkki uus alajaam ehitatakse elamutest kaugemale, siis alajaama teenindavad rajatised liinid, trafod, jms, ei kao vaid asendatakse 110kV asemel 330kV’stega, ning lisaliin liigub elamutele lähemalegi. Projekteerimistingimused väljastatakse valla poolt sellised, mis võimaldavad… Loe rohkem »

Jaan.K
11 kuud tagasi

See viitamise asi ju sama nagu küsiti kas olete nõus liituma Hanila ja teiste valdadega. Kuid mainimata jäeti meelega see, et samas toimub liitumine Pärnumaaga.