Sotsiaalkindlustusamet: töötav pensionär, vaata oma maksuvaba tulu avaldus üle

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sotsiaalkindlustusamet soovitab töötavatel pensionäridel vaada pärast pensionite indekseerimist tööandja juures üle oma maksuvaba tulu avaldus.

Pensionite indekseerimisega tõuseb 1. aprillist keskmine pension 700 euroni ja rahvapensioni määr 336 euroni. Pensionide tõus mõjutab töötavate pensionäride maksuvaba tulu kasutamist.

Sotsiaalkindlustusameti pensionivaldkonna juhi Agne Kiviselja sõnul arvestatakse 1. jaanuarist vanaduspensioniealise inimese (64a ja 6 kuud) pensionilt maksuvaba tulu 704 euro ulatuses. „Kui inimese pension on alla 704 euro, saab maksuvaba tulu jääki kasutada muudelt tuludelt, näiteks töötasult. Indekseerimise tulemusel aga pensionid suurenevad ning võib tekkida olukord, kus töötasult kasutatav maksuvaba tulu summa väheneb,” selgitab Kiviselg.

Näide: vanaduspensionieas inimese pension tōuseb 500 eurolt 600 euroni. Senise 204 euro asemel on tema maksuvaba tulu jääk nüüd 104 eurot (704-600=104). Kui pensionär käib tööl ja ta kasutas varemalt töötasult maksuvaba tulu 204 euro ulatuses, tuleks see ümber muuta. Nii ei teki olukorda, kus hiljem peab tuludeklaratsiooniga enamsaadud tulu tagastama.

Iga inimese pension on individuaalne ning selle suurus sõltub inimese tööpanusest. Nii on ka pensionitõus indekseerimise tulemusel igaühel erinev. Indekseerimise eesmärgiks on hoida pensionid tasakaalus palkade ja hindade muutustega. Agne Kiviselg selgitab: „Pensionide indekseerimisel suurendatakse nii pensioni baasosa kui aastahinnet. Pensioni baasosa on pensioni alustala, mis on kõikidel vanaduspensioni saajatel ühesuurune. Aastahinne on aga väärtus, millega korrutatakse läbi pensioni staažiosa, kindlustusosa ning ühendosa.” Kokku arvutab sotsiaalkindlustusamet uute väärtustega ümber 323 000 inimese pensioni.

Kõige mugavamalt saab alates 1. aprillist vaadata oma pensioni uut suurust portaalis eesti.ee. Sotsiaalkindlustusameti klienditeenindusse tulles või infotelefonile 612 1360 helistades tuleb arvestada võimaliku ooteajaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments