Erakondade reitingud: Reformierakonna toetus püsib languses

Lääne Elu

info@le.ee

Reformierakonna juht Kaja Kallas. Foto: Malle-Liisa Raigla

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös küsitletakse iga nädal inimeste erakondlikku eelistust. Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 28,3%, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 22,7%, ja Keskerakonda 18,8% valimisõiguslikest kodanikest.

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 31. jaanuarist 27. veebruarini ning kokku küsitleti 4000 valimisealist Eesti Vabariigi kodanikku.

Viimaste tulemuste põhjal jätkub Reformierakonna langus, mis on kestnud alates eelmise aasta detsembri algusest. Selle aja jooksul on peaministripartei oma toetusest kaotanud 5,3 protsendipunkti. EKRE toetus on viimase kolme nädala jooksul tõusnud 2 protsendipunkti võrra. Keskerakonna toetus on hetkel pigem stabiilne.

Reformierakonna edu EKRE ees on valimiste nädala alguses 5,6 protsendipunkti. Keskerakond jääb EKRE-st 3,9 protsendipunkti kaugusele.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 (9,5%), Isamaa (8,6%) ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (7,4%). Isamaa toetus on viimase nelja nädala jooksul tõusnud 2 protsendipunkti võrra ning Eesti 200 toetus on samal ajal langenud 1,8 protsendipunkti võrra.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 44,3% ja opositsioonierakondi 41,5% vastajatest.

Kui need toetusprotsendid peaksid muutuma kohtadeks Riigikogus, siis saaks Reformierakond 32 kohta, EKRE 25 kohta, Keskerakond 20 kohta, Eesti 200 9 kohta, Isamaa 8 kohta ning Sotsid 7 kohta.

 

24.01-20.02.2023

Koondtulemus

31.01-27.02.2023

Koondtulemus

Eesti Reformierakond 29% 28,3%
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond 21,8% 22,7%
Eesti Keskerakond 19,1% 18,8%
Eesti 200 10,3% 9,5%
Isamaa 8,4% 8,6%
Sotsiaaldemokraatlik Erakond 6,9% 7,4%
Erakond Eestimaa Rohelised 1,8% 1,6%
Erakond Parempoolsed 1,6% 1,6%
Muu 1% 1,2%

 

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele, mis tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest, millest on erakondade suhtelise toetuse arvutamisel välja arvatud erakondliku eelistuseta valijad. Maksimaalne veamäär sõltub suurima grupi proportsiooni suurusest. Antud küsitluses oli suurimaks grupiks Reformierakonna toetajad (28,3%) ning sellisel juhul on veamäär +/-1,76%. Teiste erakondade reitingute puhul on veamäär väiksem, näiteks SDE puhul +/-1,03%. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest vaid 0,9%.

Uuringufirma Norstat teostas küsitlused 31.01-06.02, 07.02-13.02, 14.02-20.02 ja 20.02-27.02 ning nendele vastas kokku 4000 18-aastast ja vanemat Eesti Vabariigi kodanikku. Valimi võimalikult esindusliku jagunemise eesmärgil teostati küsitlused kombineeritud meetodil – telefoniküsitluses ning veebiküsitluses. Valimi andmed on tulemuste esinduslikkuse tagamiseks kaalutud vastavaks valimisõiguslike kodanike proportsionaalsele jaotusele peamiste sotsiaaldemograafiliste tunnuste alusel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
72 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
1 aasta tagasi

Eriti häbematud on sotsid. Nad sisuliselt lähevad valimistele loosungiga- “RE prostid”. WTF siin riigis toimub ma küsin?

Normaalne
1 aasta tagasi

eestlane valib köigepealt valimispäeval 5.märtsil ja valib Ekre.

Vatt??
1 aasta tagasi
Reply to  Normaalne

aa kui ei saa viiendal valida, kas varem ei tohi, kui tahaks ekret valida? Kas ma polegi siis õige eestlane?

ajakiri Politico
1 aasta tagasi

Hetkel Kanal 2 Reporteri küsitluses võitis Martin Helme Kaja Kallast 2x…

IRW
1 aasta tagasi

Oi küll ajavad naerma need ekerdised – mingi gallup , kuhu nad ise tormavad raha raiskama ,on nende jaoks tõe sümbol

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

Kommenteerija ei väitnudki ju, et see tõe sümbol on. Lihtsalt juhtis ühele telesaate küsitlusele tähelepanu. Loomulikult ei näita see midagi eriti kojkuvõtvalt.

AVS
1 aasta tagasi

See näitab lihtsalt seda, et EKRE trollikontor on tööle pekstud, ei enamat. Kui ma mingil põhjusel nende kahe vahel peaks valima, siis valiks ka muidugi Kaja, aga ega ma selle pärast nüüd mingi küsitlusega küll vaeva ei hakka nägema.

virisev onu
1 aasta tagasi

”Juudid hoiavad nüüd oma käes kaasaegseid Euroopa riike. Nad muudavad need riigid oma tahtevabadeks vahenditeks nn lääne demokraatia abil
Koguge kokku sada lolli ja te ei saa kuidagi ühte nutikat. Koguge kokku sada argpüksid ja sa ei saa tulemusena kangelaslik otsus.”

autorit teate

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  virisev onu

Miks sa arvad et me peaksime seda teadma? Eks sa ilmselt kohe ütled seda meile. Igatahes eesti keel ei ole sinu emakeel, see paistab küll sinu postitusest välja. Nüüd tuleb veel välja selgitada sinu postituse eesmärk.

Mängija.
1 aasta tagasi

Ei vali Reforme ja veel vähem kremlimeelset ekret

Õige
1 aasta tagasi
Reply to  Mängija.

Ei kremlimeelsele ekrele !

Imelik
1 aasta tagasi

… jah aga Taagepera ka mainis …. “Seal on üks peenike piir: kuidas poliitikuna rääkida probleemidest nii, et see ei õhutaks vaenulikkust…
Poliitikul on võimatu mõnda asja ütelda, kuna tema sõnad käänatakse vastase poolt teistpidi, lihtsustatakse, näritakse nende kallal. ….
Mind mõnikord tüütavad ära pikad jutud Loomingus ja Sirbis – võiks kolmandiku peale kokku tõmmata ja kõik oleks öeldud, ja tabavamalt ”

… ehk kogu jutu mõte, pöörata rohkem tähelapanu asja sisule kui vormile

AVS
1 aasta tagasi

Võib vist suht kindlalt öelda, et mõni hääl läheb sihilikult Reformi poolt just selliste mitme nime all kirjutavate EkRE veebitrollide tõttu – üks selline pooletoobine heidab varju tervele erakonnale…

...
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Nagu näha siis teile on ka vanemad omapärase nime pannud.

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  ...

Parem ikka kui Kolm-Punkti )) Ja küll sa aru said, mida ma silmas pidasin.

Ehh jopp
1 aasta tagasi

Vaadates täna postimehes peaministrikandidaatide vaidlust, siis see debatt peletas ka viimase kahtluse, et sotsid ja refid jäävad nüüd küll minu poolt valimata. Päris õudne ikka kuulata.

Imelik
1 aasta tagasi

RE toetaja on diagnoos, mitte poliitiline meelsus…..

Niiviisi
1 aasta tagasi

EKRE on tugevaima riigikaitse kompetentsiga erakond, kes teab, kuidas ehitada üles turvaline ja kaitstud riik. Praegustel valimistel on oluline just turvalisuse teema, nii et mõelge ka ikka! Meile on neljaks aastaks vähemalt vaja ka inimesi, kes militaarteemadest väga täpselt teaksid, mis ja kuidas. Parketiohvitserid olgu rahuajal ilusate medalitega ja ümara jutuga, aga praegu mitte. Hetkeks peab muutuse esile kutsuma, midagi pole teha.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Niiviisi

EKRE jutupunktid ei ole veenvad- nad lihtsalt lahmivad vasakule ja paremale.

Niiviisi
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Ma kirjutasin riigikaitsest. Helme vbl lahmib jah, kes ei lahmiks, kõik erakonnad lubavad pensioneid ja paremat elu, aga see pole minu jutu mõte ju olnud. Militaarkoosseis on seal erakonnas siiski vägagi muljetavaldav. Kirjutasin riigikaitsest. See on hetkel oluline ju. Oluline on õigeid otsuseid teha seda teemat jagavate inimeste poolt, aga mitte poliitiliste mängude ja reitingute huvides. Palun püüdke loetud tektsist aru saada ikka!

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Niiviisi

Jagamise osas nõus, aga ka seal on erinevaid arvamusi, ei maksa olla nii agressiivne, ma ei seisa teie varba peal….

Irwer
1 aasta tagasi
Reply to  Niiviisi

Kompetents!? Peale mingi politruki ja ühe staabivurle küll kedagi meelde ei tule

Gruz200
1 aasta tagasi
Reply to  Niiviisi

Tõsi. Ekrel tundub, et on plaan. Kui vene baasid jälle sisse tulevad siis ongi riigikaitse paigas. Raha kulub ka vähem ja russkii mir on ka meil lõpuks kohal.

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  Gruz200

Mis soga see veel on.