30. jaanuaril heisatakse esimest korda lipud eesti kirjanduse päeva auks

Lääne Elu

info@le.ee

Eesti lipp. Foto: Urmas Lauri
Haapsalus elav tõlkija ja luuletaja Adam Cullen on 30. jaanauri õhtuks kutsunud oma raamatupoodi Pagu külla luuletaja Kaarel B Väljamäe. Foto Urmas Lauri

Sellest aastast on riiklikus tähtpäevade kalendris uus lipupäev – 30. jaanuar on eesti kirjanduse päev.

Eesti kirjanduse päevaga väärtustatakse eesti kirjanduse tüvitekste ja tänapäeva kirjandust ning pööratakse tähelepanu kirjanike rollile Eesti kultuuris ja ühiskonnas. Eesti kirjanduse päeval tunnustatakse ka aasta kirjandusõpetajat ja toimub mitmeid sündmusi üle Eesti.

„Mul on väga hea meel, et sellest aastast alates tähistame eesti kirjanduse päeva lipupäeva, see on tunnustus eesti kirjanduse mitmekülgsusele ning meie tublide kirjanike tööle. Kirjandusel on oluline roll ühiskonnas nii põlvkondade ühendajana, traditsioonide hoidjana, kui ka mõistmise suurendajana. Emakeelse ilukirjanduse lugemine rikastab sõnavara, aitab mõtestada ümbritsevat maailma ja sõnastada oma kujutlusi viisil, mida ei võimalda ükski teine kunstivorm. Meie kirjandus teeb ka kogu Eestis maailmas suuremaks läbi eduka tõlkekirjanduse. Kirjanduse mõju inimese vaimsele võimekusele ning kultuurilisele seotusele on hindamatu,“ ütles kultuuriminister Piret Hartman.

Päev algab lipu heiskamisega Pika Hermanni tornis kell 8.36. Eesti kirjanduse päeva puhul tunnustatakse koostöös Emakeeleõpetajate Seltsiga valitud aasta kirjandusõpetajat. Tunnustuse annab välja president Alar Karis Kuberneri aias pärast lipu heiskamist.

Eesti kirjanduse päeva puhul on erandkorras esmaspäevasel päeval avatud ka kõik kirjanike muuseumid, kus toimuvad ka mitmesugused sündmused. Vikerraadios kõlavad kogu eesti kirjanduse päevale eelneva nädala eetris kirjanike mõtteterad. Vikerraadio ja ERR-i kultuuriportaali koostöös saavad kõik anda oma hääle kümnele parimale taasiseseisvunud Eestis ilmunud eesti ilukirjandusteosele.

Lastekirjanduse keskuse ja saatkondade koostöös toimub ühislugemine. Sel aastal kutsub lastekirjanduse keskus üles lugema koos Andrus Kivirähki raamatu „Sirli, Siim ja saladused” 25. peatükki. Kel raamatut käepärast ei ole, siis Eesti Lastekirjanduse Keskuse kodulehelt leiab teksti nii eesti, inglise, läti, leedu, sloveenia, ungari, prantsuse, hispaania kui ka vene keeles.

Haapsalus on tõlkija ja luuletaja Adam Cullen kutsunud õhtuks oma raamatupoodi Pagu külla luuletaja Kaarel B. Väljamäe.

Ohtrasti erinevaid sündmusi toimub ka raamatukogudes ja koolides. Enda sündmust sotsiaalmeedias jagades julgustame kasutama teemaviidet #eestikirjandusepaev.

Lisainfot eesti kirjanduse päeva ja toimuvate sündmuste kohta leiab aadressilt www.kul.ee/eesti-kirjanduse-paev, www.kirjanduskeskus.ee, https://www.facebook.com/eestikirjandusepaev

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kahjuks küll
1 aasta tagasi

Pole neid lippe eriti näha riigipühadelgi, saati siis veel lipupäevadel ja uuest päevast rääkimata.

Jaan K
1 aasta tagasi
Reply to  kahjuks küll

Kannatust, praegune valitsus teeb kõik selleks, et seda lippu vist kauaks polegi.

Noo0
1 aasta tagasi
Reply to  kahjuks küll

Lipupäevad peaksid olema väga tähtsatel päevadel, nagu iseseisvus, võidupüha, uusaasta, aga mitte iga kuu mitu korda. Kes see neid jaksab jälgida, nagu elus muud teha poleks, kui mõtle ainult heiskamisele. Iga asjaga krutitakse üle jälle. Mingi tegelane avastas igavusest ,et vohh teeme lipupäeva. Sai idee eest preemiatki võibolla ja majaomanikuna pead jälle krt jälgima, üks kohustus lisaks. prse ma ütlen.

Noo0
1 aasta tagasi
Reply to  Noo0

Mis sest riigi teatajast siia jagad? Imelik oled või?

Kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Noo0

Imelik oled ise. Kõik lipupäevad ei ole kohustuslikud. Samuti pole peale juhilubade kätte saamist osade arvates liiklusmärgid kohustuslikud enam.

Noo0
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Selge, seda ma ei teadnudki, siis peab tõepoolest uurima lähemalt, et mingi aktivistist rahvakontroll ei tule trahvi tegema. Aa millised liiklusmärgid? Mis jutt see nüüd on. Liiklusmärgid polegi kõik kohustavad ju, mõned on hoiatavad.