Politsei: ükski inimene ei pea elama kellegi teise surve all

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Piirkonnavanem Indrek Tohtri sõnul tuleb vägivallast politseile teada anda. Foto: Malle-Liisa Raigla

Piirkonnavanem Indrek Tohtri sõnul tuleb vägivallast politseile teada anda. Foto: Malle-Liisa Raigla

Haapsalu politseijaoskonna piirkonnavanema Indrek Tohtri sõnul tuleb lähisuhtevägivallast rääkida, sest igale inimesele peab olema tagatud normaalne elu.

Lähisuhtevägivald on Tohtri sõnul olnud politsei teravdatud tähelepanu all 2000. aastate algusest. „See ei ole meie jaoks väga vana teema. Nõukogudeaegse igandina 1990. aastatel politsei sellele suurt tähelepanu ei pööranud,” tunnistas Tohter. Tema sõnul tuli siis selliste juhtumite puhul pöörduda tsiviilkohtusse. Muutus tuli 2004. aastal, kui kehtima hakkas karistusseadustik. „Nüüd on jõutud sinnani, et selle teema tähtsust teavad isegi lapsed lasteaias,” ütles Tohter.

Perevägivallast rääkimist peab Tohter oluliseks, sest ükski inimene ei peaks kellegi teise surve või pinge all elama. „Inimesed peavad olema oma otsustes ja tegudes sõltumatud,” ütles ta.

Läänemaal oli sel aastal novembri keskpaigaks politseile teada antud 145 perevägivalla juhtumist, üle Eesti registreeriti kümne kuuga teateid 12 455. Ligi kolmandikul juhtudest on osalised olnud ka lapsed – nad viibisid kas samas toas, nägid kõike pealt või kannatasid ka ise. Selliste juhtumite nägemine avaldab lapsele suurt mõju – ta omandab kas eluks vale mustri või saab psühholoogilise trauma.

Kõige sagedamini, enam kui pooltel juhtudel tarvitab mees vägivalda oma naise vastu, kuid Tohtri sõnul liigitub lähisuhtevägivalla alla igasugune lähedaste inimeste vaheline vägivald. Ka see, kui 50aastane joodikust poeg nõuab pensionipäeval raha oma 75aastaselt emalt või isalt.

„Alati polegi asi löömises, vaid võib olla ka vaimne vägivald või materiaalne sõltuvussuhe,” ütles Tohter.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Et anda esmahinnang
1 aasta tagasi

Politsei koolile tuleks üks “aasta” lisada, kus õpetataks viisakust. Viimane kogemus liikluspolitseiga oli väga ebameeldiv. Kui politsei peatab liikleja kontrolliks, siis võiks lisaks “sellega on korras” öeldule ka head päeva või head teed soovida. Kui politseinikud istuvad lodevalt ja viibivad üritustel kui laksu all luiged, jääb juba ainuüksi esmamulje neist madalaks.

Rahvuslane
1 aasta tagasi

Tahaks, jah näha miilitsat rohkem oma tööd tegemas kui korralikke sõitjaid tülitama või maskita poodlejaid maha murdmas!
See kala on peast nii mäda, et elame nagu aafrikas!!

krõmpsluu
1 aasta tagasi

Misjonäriasend tuleb ka ära keelata,surve naisele ja pealegi rõhutab naise alamat rolli.

Haapsalukas kunagi!
1 aasta tagasi

Pole eriti abi nii mõned korrad politsei poole pöördutud öeldi pöörduge kohtusse ,et pole nende pädevuses aidata. Naaber tülitas ja häiris aastaid abi mingisugust öeldi kolige ära ! Ja saigi seda tehtud !. Muidu reklaam hea!

Riina.
1 aasta tagasi

Huvitav, kui pöörduda politsei poole , kas füüsilise või vaimse terror v vägivalla suhtes. Vägivalla suhtes- kuijuba sotstöötaja öeldes välja piirkonnavanema kuuldes – haigla paberid võicad olla võltsid. Kui tunnistaja räägib vanem inimene tõtt, siis kinnimakstud. Kui te pole väliseid vigastusi, pole te peksa saanud. Missest saite peaga mööda nina niiet suppi lendas. Tule taevas appi.Tuleb ühte lugu – pole politsei pädevuses või pole seadusi. Avaldus tehke ikka Lisaks vara lõhkumine. Minge kohtu. Kuigi lõpuks 6 avaldust , siis võeti lõpuks kuuldele . Küsides, mis on politsei töö? Kuritegevusega tegelemine . Seega kes naist v meest lööb või näiteks naaber… Loe rohkem »

To Riina
1 aasta tagasi
Reply to  Riina.

Riina, õpi kirjutama!

Kodanik
1 aasta tagasi

Ometigi elame Refi ja Kaja surve all. Tehke siis midagi!?

millal
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

ükskord see vaimne vägivald või materiaalne sõltuvussuhe lõppevad siin riigis, miks meid alandatakse, sundides riigilt almusi vastu võtma ja taluma vääritut vananemist

rumal pensionär
1 aasta tagasi
Reply to  millal

Politseinik ajas midagi sassi – ta segab huligaansust ja psühholoogiat. Varem miilits ei tegelenud filosoofiaga, aga andis lihtsalt 15 päeva vahistamist, mis aitas kohe kui õppetund – jõu kohta alati leidub veel üks jõud.
See osutub kummaliselt : a kas kogu riigi sundimine maske kandma pole vägivald?

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Mina sinu asemel kaebaks oma kunagised eesti keele õpetajad kohtusse – kui inimene ikka ei suuda loetud teksti mõtestada ja hakkab hoopis teemavälist jura ajama, siis on nendel mingi osa oma tööst tegemata jäänud.

Kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Ekre tuleb võimule ja me saame vabaks ja õitseng tuleb meie riiki.

Sonderkraftfahrzeug
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Soov viia terve rahvas õnne juurde viib tavaliselt massitulistamiste ja koonduslaagriteni

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Jah, ja Mart ise tuleb ja annab kõigile vastu ammbaid!

kirplas
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

panagse puud kinni vägisi