Laupäeval purunes Läänemaa soojarekord

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Läänemaa soojarekord purunes. Foto: arhiiv
Läänemaa soojarekord purunes. Foto: arhiiv

Laupäeval oli üks kõige soojemaid novembripäevi Eesti ajaloos. 12. novembril levis üle riigi soojalaine, mis ähvardas lüüa 55 aasta vanust soojarekordit. Heltermaal laupäeval kell üks päeval mõõdetud 14,9 kraadi jäi napilt alla 1967. aastal Valga 15,2kraadisele termomeetrinäidule. Kohalikke soojarekordeid purunes aga hulganisti. Näiteks Pärnus tõusis kraadiklaas 14,6 kraadini.

Lääne-Nigula ilmajaamas näitas laupäeval termomeeter 14,1 kraadi, mis on ilmajaama uus novembrikuu soojarekord. Varasem rekord oli aastal 2020, kui 3. novembril oli ilmajaamas 13,4 kraadi sooja.

Ilmateenistuse sünoptik Kairo Kiitsak tõdes Facebookis, et laupäev oligi üks selle aasta viimaseid tõeliselt sooje päevi. Pühapäevast alates hakkas temperatuur järk-järgult langema. Ilmateenistuse novembrikuu prognoosis lubatakse kuu lõpuks miinuskraade ja lumesadu.

Novembri absoluutne maksimum on mõõdetud 3. novembril 1967. aastal Valgas, kus mõõdeti õhusooja 15,2 kraadi ja absoluutne miinimum on olnud 16. novembril 1951. aastal, kui temperatuur oli –26 kraadi.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments