Lugeja küsib: kas majahoidja peaks lehepuhuriga töötades kandma kõrvaklappe?

Lääne Elu

info@le.ee

Lehed. Foto: arhiiv

Käes on lehtede langemise aeg ja ostsime majahoidja töö kergendamiseks talle lehepuhuri. Tundub, et puhur teeb päris kõva müra, kas majahoidja peaks sellega töötades kandma kõrvaklappe?

Kindlasti tuleb lehepuhuri kasutamisel pöörata tähelepanu kuulmise kaitsmisele. Bensiinimootoriga lehepuhuri kasutamisel on kõrvaklappide või –troppide kasutamine vajalik, sest enamasti ületab nende müratase 85 dB(A). Ehkki elektriliste lehepuhurite müratase on madalam, peab ka nende kasutamisel tööandja võimaldama isikukaitsevahendite kasutamist. Lubamatu on aga müra summutamiseks kasutada muusika kuulamiseks mõeldud kõrvaklappe, sest need ei kaitse müra eest ega võimalda kuulda ümbruses toimuvat, näiteks lähenevat autot.

Ainult kõrvaklappide kasutamisest siiski ei piisa. Lehepuhuriga korrastatakse tavaliselt teid ja haljasalasid ning kogutakse puulehti hunnikutesse. Selle käigus puhutakse maapinnalt lahti lehed, okkad, liiv, kivikesed ja ka sinna visatud väiksem prügi, mis võib sattuda töötajale silma. Seetõttu on lehepuhuriga töötamisel kohustuslik kasutada kaitseprille või visiiri. Kaitseprillid kaitsevad silmi ka siis, kui seina või aia lähedal töötamisel lendab puhuriga eemale suunatud kivike rikošetiga tagasi. Soovitatav on kasutada tolmumaski.

Mõelda tuleb ka ilmastikukindlale tööriietusele. Tolmuses keskkonnas töötades tuleks kanda ülakeha, käsivarsi ja jalgu katvaid rõivaid. Lehtede eemale puhumiseks kasutatava õhu imeb lehepuhur sisse ava kaudu, kus õhu liikumise kiirus on suur. Seega ei tohi kanda kehast eemale hoidvaid riideid ega ehteid, mis võivad õhuava ette sattuda. Vältida tuleks ka pikkade juuste lendlemist õhuvõtuavade lähedusse. Tööjalanõudeks sobivad kinnised ja libisemist takistava tallaga jalatsid. Õiged jalanõud on eriti olulised kallakuga maastikul. Liikluse läheduses tuleks enda märgatavaks tegemiseks kanda ka helkurvesti.

Mõelda tasub, kus ja mis kellaajal tööd tehakse. Tiheasustusega piirkonnas võib puhuri müra, eriti varahommikul, naabreid häirida. Samuti tuleb läbi mõelda, millal on mõistlik kõnniteid puhastada. Võimalusel tuleks seda teha ajal, kui ei ole aktiivset liiklemist, et lehtede, tolmu ja mustuse lendlemine inimesi ei segaks.

Piret Kaljula

tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
35 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tibu
1 aasta tagasi

Mõistusega olend korjaks kokkupuhutud lehed kottidesse,aga mitte ei tekitaks seda tornaadot järgmine päegv uuesti . Miks selle eest mõttetu töö tegijatele üldse makstakse ?? Ja kas see tekitab elanikes onanismi ? 🥴

selle
1 aasta tagasi

vastu aitab lageraie ja vabariigi täielik asfalteerimine

Läänlane
1 aasta tagasi

See lugeja on küll veits kohtlane kes siin igasugu lollusi pärib.

Pss
1 aasta tagasi
Reply to  Läänlane

Inimestel on igav, siis hakkavad igasugused lollid küsimused tekkima

Jaan
1 aasta tagasi

Kahjuks niisugust äppi veel pole leiutatud mis lehed kokku korjab.
Ja puhur on just vastav vahend mis abistab kojameest.Kas tema aeg ei maksa siis midagi, töötasu niigi olematu.Aga vinguma kõik mihklid.
Kui ei taha põristamist kuulda mine juurde ja ütle kulla mees või naine pane see masin seisma, tõmban ise rehaga kokku.Saadki vaikuse ja ka füüsilise koormuse.

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  Jaan

Rehaga tulebki riisuda, see ei võta eriti kauem aega, kui puhuriga tolmu üles keerutada. Ma ei mõista neid puhurite pooldajaid. See tuli küll üllatusena. Kaks varianti, kas pole selle undajaga ise lähemalt kokku puutunud või on nende maaletooja ärimees, muudel juhtudel ma küll ei mõista, mille kuradima pärast sa inimene siia vaidlema tuled ja puhureid kiidad!? Kasulik id..ot tootjale vist, nagu herr Ligi ütleb.

Jaan
1 aasta tagasi
Reply to  Misasi

Ei too ma neid maale, ega kasuta ka.
Mürinat olen kuulnud ja masinat ka lähedalt näinud.
Ei maksa olla nii lilleke, et iga asi häirib.
See mõjub pikapeale tervisele.

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  Jaan

See pole ju iga asi appikene. Mind ja väga paljusid teisi härib justnimelt see konkreetne aparaat, kui aru ei saanud. Ega ilmaasjata nutikamates keskustes neid keelu alla ei seata. Mõelge sellepeale!

Jaan
1 aasta tagasi
Reply to  Misasi

See nii kui ühismajas, kui ei meeldi koli metsa.

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  Jaan

Tegelikult ei ole see ühismajas päris nii. See kes segab teiste elu, see kas lõpetab teisi häiriva tegevuse, ostab kõik korterid majas ära või kolib ise ära, teie soovituse järgi, ehk siis metsa mitte see, keda segatakse ei pea kolima. Inimesel kortermajas on ka õigused, näiteks õigus rahule. Ponjol?

Jaan
1 aasta tagasi
Reply to  Misasi

Jah Teil on õigus küll selle metsa minemisega.Kuid tegelen ühistus juba pikka aega selle probleemiga ja olen kahe omaniku vahel.
Ja see jama ei lõpe.Mõlemil on omamoodi õigus ja juristide vastused kummalgi olemas tema õigustest.
Seadusega tuleb välja, et mõlemil on õigus.Püüa siis rahu saavutada.Seega oleksin küll valmis neil mõlemil soovitada metsa kolida. Kuid ei ole minul seda õigust seda soovitada.

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  Jaan

Jah, tegelikult on see kurb, et inimesed viimasel ajal kuidagi ei leia seda kuldset keskteed. Pidevalt kuuled, et jälle kohtusse vaja minna, vaieldakse igasuguste uskumatute ja usutavate teemade üle.

teadja
1 aasta tagasi

Kui oskad lehepuhurit kasutada, on see vägagi efektiivne riist. Patareidega puhur ei tee mingit müra.

Ehh jopp
1 aasta tagasi
Reply to  teadja

Patareipuhuriga võid sa oma ruutmeetrikese rõdul puhtaks puhuda, mitte tuhat ruutmeetrit maad.

Luukere
1 aasta tagasi

Kui lehepuhurikasutajal näpud oksakääridega otsast lõigata siis pole kõrvadele ksitseklappe vaja
Läänemaa vanasõba

Korra valvur
1 aasta tagasi

Pole mõttetumat tööriista- puhub lehed hirmsa tossu ja plätina saatel ühest kohast teise! Rehaga on kiirem ja odavam, kordades! Vaja ära keelata üldse!

linnakodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Korra valvur

Õige jutt! Osa omavalitsusi, näiteks Tallinn, on juba ära keelanud selle tööriista kasutamise ära. Põhjuseks on see, et puhur tõstab õhku üles tolmu, mis täitsa õige fakt.

Tibu
1 aasta tagasi

Teeb ikka kurjaks küll,kui mõni tüüp korrusmajade ja autode vahel puhuriga möllab.Eriti haige on,et tavaliselt puhutakse sodi ühte teeserva ja kottidesse ei panda. Ja järgmisel päeval kõik kordub. Ka tervisele on tolm kahjulik.Tallinnas näiteks on puhurite kasutamine korrusmajade vahel keelatud ! 🤧

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  Tibu

Mitte et see otseselt Haapsalut puudutaks, aga Tallinnas on siiski puhur lehtede jaoks lubatud.
Tallinna heakorraeeskiri õtleb nii; “Avalikus kohas on lubatud lehepuhurit kasutada lehtede kokkukogumiseks. Avalikus kohas on keelatud lehepuhurit kasutada muul otstarbel, millega kaasneb tolmu õhku paiskamine.”

Teasa
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Mõeldud oli vast siiski pealinnas eraldi linnaosasid. Viimsis näiteks või pirital keegi seda undajat kasutab jääb vist viimaseks kasutamiseks ka. Lasnamäel muidugi kõigil poh.

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  Teasa

Mis mõttes eraldi linnaosasid? Heakorraeeskiri kehtib kogu Tallinna territooriumil (ja Viimsi ei ole Tallinnas). Niipalju kui Tallinna vahel olen liikunud, kasutatakse ka, pole suuremat probleemi.

võib
1 aasta tagasi

vabalt ka pamperseid kanda

Rahvas
1 aasta tagasi

Lehepuhurid tuleks keelata.

2. kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Rahvas

Aga sa ole kaval. Mine riisu öösel salaja kõik maailma lehed kokku ja tassi minema. Siis puhurimees ei saagi põristada oma riistapuuga.

Kummaline
1 aasta tagasi
Reply to  2. kodanik

Mis rumalus, selge on see, et lehepuhurid häirivad vägagi elukeskkonda. Kohutav undamine. Ei pea kaval olema, vaid lehekoristajalt tuleks puhur käest ära võtta ja luud ja reha vms asemele anda! Vot nii tuleb teha! Jällegi ei saa aru, kes kurat selliste asjade peale tuleb, et ohh hakkame lehepuhurit akende all kasutama? Purjus inimesed või milles asi, seda ma ei mõista küll. Nagu ise peaks ka juba siis aru saama, et liigne lärm on, kui kõrvaklappide küsimus tekib, aa näe ei oska vist kaugemale mõelda see inimeseloom.

2. kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Kummaline

Miks tuleb keegi võõras sinu õuele sinu akna alla puhuriga möllama? Ja miks sa seda lubad?

Kummaline
1 aasta tagasi
Reply to  2. kodanik

Kiusu pärast tulevad ja ma ei lubagi, aga ikka tulevad. Iga kuradima sügis!!!!

Kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Rahvas

Keelame siis juba trimmerid ka ära.

Oehh
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Veidi rumal võrdlus minuarust. Kas te tõepoolest ei tea millist lärmi teeb lehepuhur?

Seikspiir
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Kui tsiklimehed oma pillide summuteid korda ei tee, tuleks esmalt tsiklid keelata.