Koolivaheajaks päikese alla? Need nõuanded tagavad muretuma perereisi

Lääne Elu

info@le.ee

Puhkus. Foto: Pixabay
Puhkus. Foto: Pixabay

Koolivaheaeg on ukse ees ja pered on võtmas ette välisreise, et sombusest ilmast puhata ja lõbusalt aega veeta. Sageli arvatakse, et reisikindlustust polegi vaja, sest Euroopa ravikindlustuskaart katab kõik ootamatud ravikulud, kuid nii see ei pruugi alati olla.

Kindlustusandjad on täheldanud, et inimeste soov reisida on tõusnud pandeemiaeelsele tasemele. Küll aga on nüansse, mis kipuvad reisijatel tähelepanuta jääma. „Euroopa riikidesse reisivad inimesed peaksid teadma, et Euroopa ravikindlustuskaart tagab neile vajaliku arstiabi vaid riiklikes raviasutustes. See tähendab, et kõik meditsiiniteenused ei ole selle kaardiga hüvitatavad ja on teenuseid, mille eest tuleb ise tasuda. Kui tegemist ei ole riikliku raviasutusega, saab aidata ainult reisikindlustus,“ ütles Gjensidige kindlustuse esindaja Denis Nikolajev.

Nikolajevi sõnul ei pööra välisriikidesse reisijad tihti tähelepanu ka ravikindlustuskaardi geograafilisele kehtivusele. „Näiteks eestlaste seas väga populaarsetes reisisihtkohtades, nagu Türgi ja Egiptus, ei kehti Euroopa ravikindlustuskaart. Euroopa ravikindlustuskaarti saab kasutada Euroopa Liidu, Euroopa Majanduspiirkonna ja Šveitsi Konföderatsiooni riikides,“ rääkis kindlustusseltsi esindaja.

Reisikindlustuse leping tuleks sõlmida kohe peale reisi broneerimist või hiljemalt enne Eestist lahkumist. „Ühtlasi juhime tähelepanu, et reisitõrke kindlustuskaitse jõustub 72 tundi peale kindlustuslepingu sõlmimist. Kui kindlustuslepingu sõlmimise ajaks on kindlustatu juba Eestist lahkunud, siis kindlustuslepingut enam sõlmida ei saa. Sellised erisused on üldjuhul välja toodud iga kindlustuspakkuja lepingutingimustes,” tõdes Nikolajev.

Välismaale reisides tasub alati arvestada, millisesse riiki minnakse, kui kallis on sealne arstiabi ja mis ohtudega võidakse reisi ajal kokku puutuda. „Toidukaupu ostes valitakse esmalt tootja, tutvustakse koostisosadega, hinnaga ja analüüsitakse muid detaile – nõnda peaks see olema ka reisikindlustuslepingut sõlmides. Alati on oluline tutvuda kindlustuslepingu tingimustega ja veenduda, et sõlmitud kindlustusleping kaitseb reisijat erinevate riskide eest. Tasub mõelda, mis tegevused on reisil plaanis, näiteks kas on kavas mõni ekstreemsem matk või tegeletakse veespordiga. Kõige olulisem on, et kindlustuskaitse vastaks iga reisija konkreetsetele vajadustele,“ selgitab kindlustusandja.

Samuti tuleks enne välismaale minekut kontrollida reisidokumentide kehtivust. „Reisijad avastavad tihtilugu dokumentide aegumise alles siis, kui selleks on juba liiga hilja. Seetõttu tuleb enne reisi kontrollida üle kuupäevad dokumentidel ja need vajadusel uuendada,” sõnas Nikolajev.

Joanna Juuse

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments