Lugeja küsib: kas tööandja võib töösuhte üles öelda, sest olin haiguslehel?

Lääne Elu

info@le.ee

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sain positiivse Covid-19 testitulemuse ning mul on palavik ja köha, aga tööandja nõuab töö jätkamist, sest olulise tööülesande tähtaeg on saabumas. Kas mul on õigus tööülesannete täitmisest keelduda? Kas tööandja võib töösuhte üles öelda, sest olin haiguslehel?

Haiguslehe väljastab arst ja tööandja ei saa otsustada, millal on töötajal õigus haiguslehele jääda, ega anda korraldusi haiguslehe ajal tööle tulla. Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) järgi on töötajal õigus keelduda töö tegemisest töövõimetuse ajal.

Ravikindlustuse seaduse § 60 lg 2 kohaselt kaotab kindlustatud isik töövõimetushüvitise, kui täidab haiguslehe ajal töökohustusi. Samuti on tööandja kohustus mitte lubada töötajat töövõimetuslehel olles töökohustusi täitma.

TLS § 88 lg 1 p 1 kohaselt saab töölepingu üles öelda, kui töötaja ei ole terviseseisundi tõttu pikka aega tulnud toime tööülesannete täitmisega. Töölepingu ülesütlemine eeldab pikaajalist töövõimetuslehel viibimist. Seega ei või tööandja lühiajalise (alla nelja kuu) haigestumise tõttu töölepingut üles öelda.

Vladimir Logatšev

tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mati Põdra
11 kuud tagasi

Tööandja võib kõike teha, vähemalt omast arust. Ainult et see võib talle väga kalliks maksma minna. Töösuhte lõpetamine haiguslehe ajal on kolme kuu töötasu igal juhul.

Jaan
11 kuud tagasi

Ju võib ,Navix tegi minuga sama.Kui teatasin, et haiguleht lõppeb saatis ülemus kirja, et järgmisest päevast oled vaba.