Haapsalu tahab kolm sõjahauda ümber matta

Haapsalu punamonument. Malle-Liisa Raigla

Haapsalu linnavalitsus soovib kaubamaja juures asuvad kolm sõjahauda ümber matta vanale kalmistule ja Ridala kalmistule. Selleks küsib linnavalitsus volikogult heakskiitu.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles, et kuna ei ole päris kindel, kas volikogult tuleb nõusolek küsida või mitte, ja otsus puudutab 34 Läänemaa elanikku, kes on kaubamaja juurde maetud, on mõistlik volikogu arvamust küsida.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
40 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ahjualune
1 aasta tagasi

Pole aastaid kedagi häirinud selle olemasolu ja nüüd järsku on jube oluline see sealt eemaldada?
Võtke oma aru natukene kokku ja tegelege tõeliste probleemidega.
Poliitilise krediidi tagaajamine on see,mitte midagi muud.

Robin
1 aasta tagasi

Pole seal ühtegi maetut

euuuu
1 aasta tagasi

ma või appi tulla. päriselt ka. kuvalda mul on ja teise saan sõbrale anda. ei usu et need luud seal all kedagi segavad ja nemad meid ka, kui too punajura eemaldatud

isehakanud poliitik
1 aasta tagasi

Palju põnevam on jälgida hoopis seda ,mis saab keskerakonnast kui venelaste peamisest häälekandjast! Viimane reiting oli juba 14 ja see pole sugugi põhi veel.Kas keskerakond pooludb kus eraldub vene ja eesti tiib? Millisele erakonnale liiguvad hääled? Äärmiselt põnev aeg poliitvaatleja jaoks.Aga küsiks lihtsamalt,mida arvab näiteks Haapsalu fraktsiooni esimees asjast?

tegelikult
1 aasta tagasi

venemeelne surnud hingede partei, mis on juba koomas

Nojah aga...
1 aasta tagasi
Reply to  tegelikult

Vene rahvusest inimesi elab palju meie seas ja see on fakt. Tõsi on ka see, et nad kuhugile siit ära ei lähe, enamusele neist juba on see ju sünnipaik ehk siis kodumaa. Loogiline, et nad tahavad ka sõna sekka öelda siinses elukorralduses. Seda ei või keelata ju

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Nojah aga...

Kui Eesti Vabariigi kodanik, siis jah! Kui neid huvitaks Eesti tulevik, õpiks nad vähemalt keele selgeks!

Nojah aga...
1 aasta tagasi

Kõik õige. Kui neid üldse kõrvale jätta, siis ei huvitagi neid see keel ja kultuur ega saagi huvitama mitte kunagi. Kuulavad teistsugust infot ja ongi jama. Tean et ei meeldi see teema, aga paraku nii on, et tuleb neid ebameeldivaid otsuseid ka teha.

Jah
1 aasta tagasi
Reply to  Nojah aga...

Kiire ning korraks ebameeldiv. Venelased üle piiri, meessoost kodanikud enne võitlusvõimtuks ka igaks juhuks. Piisavalt noored lapsed eesti lasteaedadesse ja kasuperedesse, kes mingil põhjusel lapsi ei saa, aga soovivad

ikkagi
1 aasta tagasi
Reply to  Nojah aga...

ole kasvõi eesti soost sünnijärgne eesti kodanik, kui hoiad eestivastaseid vaateid eriti praegusel hetkel, tuleb sind jälgida, vajadusel karistada. kahjuks enamus venelasi aga ei hoia. kui aga sina, nikolai, oled panustanud ja ja tõestatult valmis eesti eest seisma, siis palun väga, kaaskodanik. vastasel juhul mine sinna kus on praegu sõjalaev moskva

Ohh
1 aasta tagasi
Reply to  ikkagi

Eestivastaseid vaateid? Kas venemaaga sõbrustamine on Eestivastane tegevus? Venemaa sõdib meiega või milline teie mõte oli?

ilusat
1 aasta tagasi

Võetagu aega ja tehtagu midagi vahvat. Linna suurim ristmik, otsige lahendusi, mis oleks pilkupüüdev, tore ja armas. Ootaks väge, mis asjatundjad välja pakuvad.

sinna
1 aasta tagasi
Reply to  ilusat

mahub veel üks pilvelõhkuja, siis annab city mõõdu juba välja, veel mõni vana lihakombinaadi ja sauna kohale sobiks

Ohh
1 aasta tagasi

Jätke hauad rahule krt võtaks! Nüüd on nagu mingi massipsühoos lahti pääsenud. Matame ringi, kaevame üles, teisaldame.

Nomaeitea
1 aasta tagasi
Reply to  Ohh

Miks peaks kaubamaja parklas olema hauaplatsid

Oot misasja
1 aasta tagasi
Reply to  Nomaeitea

Ma ka ei saa aru, hauaplatsid parklas , siis veel päris palju üle tee ka veel hauaplatse, vaja välja kaevata. Linna keskel hauaplatsid, kuhu see kõlbab.

tee selgeks endale,
1 aasta tagasi
Reply to  Oot misasja

mis on hauaplats ja mis on surnuaed.

Oot misasja
1 aasta tagasi

Surnuaias on ka hauaplatsid. Nii et seal pole sul midagi vastu punnida. Ja surnuaed kesklinnas!? Arvate, et rahulik paik või? Ei ole ju. Surnud tahavad rahu ja vaikust. See on elementaarne viisakus ja austus elavate poolt. Aga noh, kui kasvatust pole, siis muidugi

En.
1 aasta tagasi
Reply to  Nomaeitea

To Nomaeitea: Põhimõtteliselt on sul õigus aga mu meelest ei sobi vabanev ala olemasoleva parkla laiendamiseks. Parkla on juba praegu ebaproportsionaalselt suur. Pärast kaubanduskeskuse valmimist 1970-te keskel oli maja ees suur muruplats ja purskkaev. Üldpilt tänasest inimsõbralikum. Säilitaksin seetõttu haudadest vabaneva ala kindlasti rohealana. Tsaariaegne rist võiks alles jääda. 110 aastat pole see kedagi seganud, kihutuskõnesid seal ei peetud. Ehk pidurdab ristimärk pisutki dollarisilmseid ‘arendajaid’.

vannud ja hüsteeritsed
1 aasta tagasi
Reply to  Ohh

Rahu Sullegi. Hauad saavadki rahu Surnud surnuaias.

kaastunne suuna mujale
1 aasta tagasi
Reply to  Ohh

See ei olegi “nagu” massipsühoos vaid päriselt. Selle olukorra tekitasid tapjad ja okupeerijad. Kas neile on vaja monumente ja austusi? Likvideerimine on ainuvõimalik.

Nuta
1 aasta tagasi

Ärkasid alles või? 30 aastat see vabariigi moodi asi olnud juba.

nutad taga aegu?
1 aasta tagasi
Reply to  Nuta

ja kogu selle 30 aasta jooksul oli õrn lootus, et Venemaast saab ka normaalne riik. No ei juhtunud imet.

Nuta
1 aasta tagasi

Seda küll. Ei saanud jah. Väga kahju tegelikult. Eesti tootjatel oleks super põhjatu turg olnud ja lähedal ka, üle aia põhimõtteliselt, aga midagi pole teha. Punased on nii tugevalt seal võimu juures ja lääs on koguaeg kolepaha.

Ploodu
1 aasta tagasi

Mis on sinu meelest normaalne riik? Vene on riik nagu kõik muudki kapriigid. Vene ja Ukraina vaheline kukesõda-pole teiste asi.
Naabriga tuleb vaid korralikult käituda ega mingite piirangutega tegeleda =oma rahvas kannatab. Nüüd saab ka väike Eesti tunda,kuidas suured äri ajavad.
Mida tegi USA Iraanis,Iraakis-kas see oli öigustatud?Vene elab omas kultuuris ega nooli Läänt ja on riik, keda tuleb ka austada nagu muidki.

Agu
1 aasta tagasi
Reply to  Ploodu

Teised tegid kaa on õigustus pommitada ja tappa? Päris jabur teiepoolne õigustus. Pealegi see Ukraina- vene sõda on ikka küll teiste asi. Iga terve mõistusega inimene saab vihaseks, kui selline tapmine ja rüüstamine toimub.

Tohoh
1 aasta tagasi
Reply to  Ploodu

Ei nooli läänt? Igas konfliktis üle maailma osalenud. Küll ikka on huvisid mängus, ei tasu kõike usa kaela ajada. Mängite pinedat või tõsimeeli atvate, et venemaa käib igal maal ainult vabastamas õnnetuid kaitseta inimesi?

Robin
1 aasta tagasi

Sinna on maetud ainult marutõnised koerad

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Matame ümber,peksane puruks jne.millal jõuame vene ajal ehitatud elamuteni mis siiani tuletavad meelde okupatsiooniaega ?

AVS
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Paanitsed või provotseerid, mis need elamud siia puutuvad? Sovjetiaja sümboolika aeg on ammu läbi, parem hilja kui mitte kunagi. Ning surnute koht on surnuaias.

Oot misasja
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

Keset linna on sadu hauaplatse, millal need surnuaeda ümber maetakse?

A.R.
1 aasta tagasi
Reply to  Oot misasja

Surnuaed on piiratus ala.Ületee on see kiviaiaga piiratud ,see ongi surnuaed ,mitte sadu hauaplatse keset linna.On veel rumalaid küsimusi ?

Oot misasja
1 aasta tagasi
Reply to  A.R.

Et siis surnuaias pole hauaplatse või mismoodi? Et võib keset linna aiaga piirata ja siis mida iganes teha sinna, et siis on kõik ok?

tegelikult
1 aasta tagasi
Reply to  Oot misasja

on see surnuaed rajatud sinna , kui see ala oli äärelinn juga sajandeid tagasi, nõukogde okupatsiooni viljakates tingimustes, aga oli okupantidele vaja ehitada muldonnide asemel mingeid vettpidavamaid korrusbarakke ja nii otsustatigi need korrusbarakid ehitada vabale alale, mis jäi vanalinna linnapiirist lihula poole. linna ajalooga saab tutvuda haapsalu linnamuuseumis.

Nojah aga...
1 aasta tagasi
Reply to  tegelikult

Täpselt, nemad tõid ju kultuuri meile, kui muldonni asemele ehitasid korralikud keskküttega elamud. Selle aja kohta viimase peal. Pealegi nad vabastasid meie rahva natsijubedusest. Paraku jäid nad küll ise ka siia, mis muidugi hea ei olnud järgnevad kümnendid peale ilmasõda

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  tegelikult

Tsot tsot! Need korrusbarakid olid väga hinnatud korterid,mida kõik soovijad ei saanudki = kas olid ka see, kes ilma jäi,et nüüd podised? Vöi oled supikukk,kellele on kõik ette kantud-ka Eesti Vabariik?

sedaasja
1 aasta tagasi
Reply to  Oot misasja

Nagu jonnipunn oma hauaplatside juraga. Surnuaed pole jutu teema, punakobakast käib jutt. Surnuaed jääb ja kobakas kaob!

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Oot misasja

Kuidas hauaplatsi viid surnuaeda?

tra
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

kus sa haige tibla hrustsovkadel viisnurki või nõukogude paska ülistavat veel näed? need polnud selleks ehitatudki, ajuhiid. niigi tehakse neid vähegi kenamateks ja mida ei tehta, lagunevad järgmise 10 aasta jooksul ise