Päästeamet: tähistame muinastulede ööd tuleohutult!

Lääne Elu

info@le.ee

Muinastuli. Foto Urmas Lauri

Laupäeval tähistatakse muinastulede ööd ning rannikul süüdatakse lõkked. Kuna augustikuu on olnud väga kuiv ja hoolimata viimaste päevade kergest hoovihmast on pinnas siiski kuiv, tasub eriti hoolega pidada kinni tuleohutuse põhitõdedest ning hoolitseda selle eest, et lõkkeöö mööduks ohutult.

Enne lõkke tegemist tuleb kindlasti veenduda, et lõkkease oleks tuleohutu. „Lõkkepaiga ümbrus peab olema süttivast materjalist puhastatud, lõkkease olgu tehtud mittepõlevale pinnasele ning lõkke lähedal tuleb hoida esmaseid kustutusvahendeid. Selleks sobib ämber veega või tulekustuti. Kuna loodus on pika põua järel kuiv ja tuleohtlik, tasub tuld tehes otsustada väiksemate lõkete kasuks,“ ütles päästeameti päästetöö osakonna juhataja Viktor Saaremets.

Samuti tuleb lõkkepaika valides arvestada sellega, et tulease oleks hoonetest piisavalt kaugel. „Ohutuks kauguseks loetakse 10-13 sammu hoonest, kuid kuival ajal ei tee paha, kui see kaugus on ohutuse huvides veelgi suurem,“ selgitas Saaremets.

Meeleolu loova lõkke retsept on lihtne: lõkkes tohib põletada vaid puhast puitu, paberit ja pappi ning kindlasti tuleb meeles pidada sedagi, et prahi koht on prügimäel, mitte lõkkes.

Kõikidele lõkkemeistritele tuletame aga meelde, et lõket ei jäeta hetkekski järelevalveta, sest õnnetuse puhkemiseks piisab ka paarist sekundist. „Hea on meeles pidada, et viimane kustutab tule – kui isu lõkke juures olemisest täis saab, tuleb tuli ja tulest alles jäänud söed vee või muu kustutusvahendiga summutada. Samuti koristab hoolas muinastulede ööline kokku peopaika tekkinud prügi ja hoolitseb selle eest, et pärast tähistamist jääks loodus prahist puhtaks,“ ütles päästetöö osakonna juhataja.

Veel mõned aastad tagasi kogus muinastulede ööl populaarsust taevalaternate lennutamine. Inimeste teadlikkus laternate ohtlikkusest ja kahjulikkusest keskkonnale on aasta-aastalt paranenud ning laternaid lennutatakse pigem harva. Ka päästeamet soovitab muinastulede ööl luua meeleolu pigem ohutult tehtud lõkke abil.

Ohutu lõkke meelespea:

  • Lõke tee selleks ettevalmistatud mittepõlevale pinnasele ning hoia lõkkeaseme ümbrus süttivast materjalist puhtana.
  • Lõkkes tohib põletada vaid puhast (immutamata) puitu ning pappi ja paberit.
  • Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega. Jälgi ka tuule suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele või et lõkkesuits ei häiriks naabreid.
  • Jälgi, et lõke oleks hoonetest, metsast ja põlevmaterjalist ohutus kauguses. Vähim ohutu kaugus on lõkke puhul 8 meetrit. See on umbes 10-13 täiskasvanud inimese sammu.
  • Hea meeleolu loomiseks piisab ka väiksest lõkkest. Tähtis ei ole lõkke suurus, vaid meeleolu, mida lõke loob.
  • Nii lõkke tegemisel kui grillimisel hoia käepärast esmased kustutusvahendid, nt pangetäis vett, liiva või tulekustuti.
  • Tuld ei tohi jätta hetkekski järelevalveta. Lõkkemeistrina kanna hoolt selle eest, et tuli saaks kindlalt kustutatud.
  • Lõkete tegemise, grillimise ja muude tuleohutusalaste küsimustega võib helistada riigiinfotelefonile 1247.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ühed
1 aasta tagasi

rohelised võitlevad co atmosfääri paiskamise vastu, teised mõtlevad pidevalt kuidas küll järjekordset lollust välja mõelda

Toreon
1 aasta tagasi
Reply to  ühed

rohelised on äärmuslik liikumine.