Enefit Green võitis Risti tuulepargi kohtuvaidluse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Ene t Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmas oli eile kindel, et jõuab Lääne-Nigula vallaga kokkuleppele. Andres Kralla/Äripäev/ Scanpix

Ene t Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmas oli eile kindel, et jõuab Lääne-Nigula vallaga kokkuleppele. Andres Kralla/Äripäev/ Scanpix

Tallinna ringkonnakohus jättis Lääne-Nigula valla apellatsioonkaebuse Risti tuulepargi asjus rahuldamata ja andis õiguse Enefit Greenile.

Sellega on kehtetu kaks kohtuastet läbinud otsus, millega Lääne-Nigula vallavolikogu lõpetas mullu jaanuaris Risti tuulepargi eriplaneeringu. 22-leheküljeline ringkonnakohtuotsus teeb valla argumendid pihuks ja põrmuks ning leiab, et Tallinna halduskohus otsustas õigesti, kui andis õiguse energiafirmale. Ringkonnakohtu otsusega tuleb vallal Enefit Greenile maksta ka üle 5000 euro kohtukulude katteks.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maakas
1 aasta tagasi

Seltsimehed erakondade ja valimisliitude esimehed; Suur, Ratas, Lõhmus jt, mida te enne ja pärast valimisi lubasite? Seiske nüüd selle eest! Kes sinna Ristle pärast elama tahab tulla, kui elamist ümbritsevad alajaamad, elektriliinid ja üürgavad tuulikud? Ah jaa, päikesepargid veel lisaks, mis pidid kõigile põllumaadele tulema. Väga tore saab kohalikel sellisel tööstusmaal olema.

Huvitav?
1 aasta tagasi
Reply to  Maakas

Aga energiamahukaid hüvesid soovid küll kasutada? Loobu siis nendest?

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi

Tohohh! Kas siis inimeste arvamus ja vastuseis mitte midagi ei loe? Hulk ilusat metsa muudetakse olematuks, loodust hävitatakse ja me peame seda vaikselt pealt vaatama ning rahul olema? Kohalikel inimestel ja vallal peaks ikka suurem otsustusõigus olema, mida nad oma õuele ehitada lasevad ja mida mitte. See kohus ei ole olnud õiglane! JA SEDA NIMETATAKSE ROHELISEKS ENERGIAKS??? Looduse, loomade,lindude ja inimeste heaolu arvelt???

meie
1 aasta tagasi

elektri müük on sulide käes.Börsihind on tundide kaupa arvestatud ja Sina pesed pesu öösel, kui el.peaks olema odavam.Tutkit, Arve tuleb päeva keskmise hinna järgi ja pole tähtis, mis kell tarbisid. Seakari?

meil
1 aasta tagasi

pole eestis rahva võimu, on raha ja tuulikute võim ja kohalik omavalitsus on moe pärast

Kets
1 aasta tagasi

Eesti Vabariigis võidab kohtus see kel rohkem raha.. Karm aga tõsi

See
1 aasta tagasi
Reply to  Kets

on ka teistes riikides nii. Öigust ei saa see, kellel öigus on vaid see, kel paksem rahakott.

Krt
1 aasta tagasi
Reply to  Kets

Faktid?

Huvitav?
1 aasta tagasi
Reply to  Krt

Ja sinu faktid, kus need on?

juku
1 aasta tagasi

Riik võitis kohtus riiki. Aplaus! Ja rahvas maksab selle jama kinni vaikides.

Läänlane
1 aasta tagasi

Ju tuleb seda ehitust siis saboteerima hakata kui muudmoodi enam ei saa. Ei ole vaja rahva tahtest niimoodi ka üle sõita, et kohus otsustab ja kõik.

Mis
1 aasta tagasi
Reply to  Läänlane

Jh vald peaks võimalikult keeruliseks selle ehiramise tegema.

Hellat
1 aasta tagasi
Reply to  Läänlane

Jõudu tööle!

Isand
1 aasta tagasi

Miks ei võiks tuuleparke rajada piirkonda, kus 1. tuult on keskmisest rohkem 2. piirkond ei oma muid väärtuseid nt endised kaevanduspiirkonnad. Samuti saaks läheneda ka päikeseenergia tootmisel, kus ei kasutataks selleks muul eesmärgil väärtuslikku maad. Hea näide Ida-Viru piirkond, kus lisaks maale, on olemas juba energia transpordiks vastav taristu.

Nii on
1 aasta tagasi
Reply to  Isand

Noo see läänemaa läheb tulevikus kindlasti kordades kallimaks, kui mingi mahajäetud kaevandus. Maa on oluline mitte taristu seal peal. Mcdonaldsi äriidee on ju ka maa, aga mitte burger. Burgerit müüvad rentnikud, kes macile maksavad koha eest.

Huvitav?
1 aasta tagasi
Reply to  Nii on

Niimoodi lähebki kui kohalikud aktivistid ona tahtmise saavad, ei investeeri riik omavalitustesse enam mitte kuigi palju. Su lapsed õpivad tukevikus kütmata koolimajas.

Tuuleveski
1 aasta tagasi
Reply to  Isand

Meri on igal pool ühesugune, aga luba antakse vaid valitutele. Odavat elektrit tahavad kõik, kuid minu silma alla midagi rajada ei tohi!

Hea teada!
1 aasta tagasi
Reply to  Tuuleveski

Odavat elekteit? Te olete millestki väga valesti aru saanud. Tuulepark ei võrdu odav elekter tarbijale.

Huvitav?
1 aasta tagasi
Reply to  Hea teada!

Aga see on oma ressurss ju. Ostme parem kõik sisse, meil ju raha on eks?

Stagnatsioonist Välja!
1 aasta tagasi

Kui elekter on kallis, siis tasub ju tuuleparke teha! Kooliraha vallale, mille nüüd “maksumaksja ” peab kinni maksma.

Hmm huvitav
1 aasta tagasi

Ahsoo, paneme maa tiivikuid täis ja elekter tuleb ilma rahata? Palun uurige nende tuulikute kohta! Ainult tuge annavad elektritootmises, mitte aga ei ole peamine energiaallikas.Energiamure lahendamiseks on teised konkreetsed sammud, aga nendega läheb nähtavasti veel aega, kuni vaidlevad. Ma arvan, et siin selle konkreetse teemaga aetakse ainult kasumit taga. Energiaprobleemi lahendus ei ole esmatähtis.

Huvitav?
1 aasta tagasi
Reply to  Hmm huvitav

Ei ole esmatähtis? Unemati laeb öösel su kilbi voolu täis. Pole mingit muret

Jenkem
1 aasta tagasi

Aga nii paraku ongi….