Aita koguda teavet aasta linnu õhuturniiride kohta

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Metskurvits. Foto: Vikipeedia
Metskurvits. Foto: Vikipeedia

Aasta linnu meeskond kutsub vabatahtlikke linnuhuvilisi 25. aprillist 10. maini vaatlema ja koguma teavet metskurvitsate mängulennu kohta. Loendusel saab kaasa lüüa iga vabatahtlik, kes tunneb ära metskurvitsa ja on valmis veetma paar õhtutundi kevadises metsas.

Aasta lind metskurvits ehk nepp on tuntud just oma kevadiste mängulendude poolest. Muidu peidulise eluviisiga lind muutub julgeks just kevadistel õhtutundidel, mil isaslinnud markeerivad oma territooriumi sirgjoonelise lennuga, mida saadavad iseloomulikud häälitsused.

Aprilli lõpus ja mai alguses on kurvitsad eriti aktiivsed. Metskurvitsa mänguloenduse koordinaatori Jaanus Aua sõnul on loendust hea teha paikades, kus võib eeldada aktiivset mängu ja avaneb laiem vaade, näiteks raiesmike ja noorendike servad või suuremate sihtide ristumiskohad. Loendada tuleb kella 21–22.30 ja kirja panna kõik loenduse ajal nähtud-kuuldud metskurvitsad. Aua ootab andmeid elektrooniliselt 15. maiks.

Läänemaal on võib metskurvitsaid eriti rohkelt kohata Vormsis. Vormsit peetakse ka üheks Euroopa paremaks paigaks metskurvitsa uurimiseks.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments