Nõva kooli kohtusaaga lõppes valla võiduga

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva kool. Foto: Andra Kirna

Riigikohus jättis menetlusse võtmata lapsevanemate kaebuse, kes võitlesid Nõva kooli 7.–9. klassi sulgemise vastu, vaidlustades need klassid sulgenud Lääne-Nigula vallavolikogu otsuse.

Riigikohus võtab kaebuse arutusele kahel juhul: kui esimene ja teine kohtuaste on õiguse kohaldamisel eksinud, nii et see võis kaasa tuua vale kohtulahendi, või on see vajalik kohtupraktika ühtlustamiseks ja edasiarendamiseks. „Praegusel juhul riigikohtu hinnangul kumbagi ei esinenud,” ütles riigikohtu pressiesindaja Arno Põder Lääne Elule teisipäeval.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kulla Kullamaalane
2 aastat tagasi

Ma EI PEA kandideerima volikokku või vallavanemaks või kellelegi laua alt kilekotti ulatama selle nimel, et minu laps saaks korraliku hariduse kodulähedases koolis! Ma töötan reaalsete asjadega, maksan reaalseid makse ning ei pea mängima kaasa teie totakaid poliitmänge. On olemas selline asi nagu sotsiaalne lepe – riigi kodanikud maksavad makse ning valitsus, kes neid korjab, vastutasuks hoolitseb teede-, ravivõimaluste olemasu-, laste hariduse- jms. eest. Praeguse aja Eestis, eriti aga Lääne-nigula vallas paistavad asjad olevat täiesti pea peale pööratud. Vallavanem kiitleb kui edukalt suudeti kogukonna kool ning kogukond ära nullida unustades, et koolipidamine on KOV-ile SEADUSEGA pandud kohustus samal ajal sadamatesse,… Loe rohkem »

Lonni
2 aastat tagasi

Palun,rahunege juba maha,kaua võib? Kui lapsi,kes koolis õpiksid, ei ole nii palju kui jätkusuutliku kooli ülalpidamiseks on vaja,siis ongi õige otsus! Ei ole minu endine,Nõva kool,ainuke Eestis,kus käib väga vähe õpilasi!Kui mina selles koolis õppisin,siis oli 8-sas klassis kokku õpilasi umbes 100! Nüüd on neid alla 20ne,vahe on märgatav,eks ole ju?!Selline on minu isiklik arvamus seoses Nõva kooliga!

WOW!
2 aastat tagasi

Kui see on võit (s.t. kogukonna ning kooli mutta tampimine), milline siis veel kaotus välja näeb?

Tõlgime rumalatele:
2 aastat tagasi
Reply to  WOW!

Otse riigiametniku sõnaraamatust:
VÕIT – hävitustöö, kärpimine, lagunemine, hääbumine, surm
KAOTUS – edukas tegu, hakkama saamine, rahulolu valmistamine

Korporatiivne riik Reformi alluvuses
2 aastat tagasi

Kärpimine on Reformierakonna eesmärk. Eesti maakoolide likvideerimine tähendab Eesti riigi ja rahva kadumist.

Ahhoi
2 aastat tagasi

Haige inimese jutt.

arst
2 aastat tagasi
Reply to  Ahhoi

aga ole siis vait!

oot-oot
2 aastat tagasi

kõik võib ju tõepoolest juriidiliselt õige olla, Mikk Lõhmus väidab,et vald tegi kõik õigesti. võib ju olla, aga minna oma inimeste vastu kohtusse, mitte vastu võtta pakutud kompromissi, kiidelda veel sellega, et meie läheme lõpuni välja ja kellelgi armu ei anna – teeb ettevaatlikuks, eks? ja mis siis kasu saadi – 6 klassi 5 õpilasega, maja vajab ikka kütmist ja hooldust, III astme õpilaste veokulud (ega need lapsed siis otsa ei saanud), selle asemel, et panna need tuhanded kooli arengusse, anda lapsevanematele rendile õpilaskodu ja teha nende aktiivsete inimestega koostööd … aga ei, vald teab, mis tema rahvale hea on

Kullamaalane
2 aastat tagasi
Reply to  oot-oot

Nõva rahvas andis oma selge vastuse valimistel- ainuüksi Peeter Kallas sai rohkem hääli kui nn kooli kaitsjad kokku. Oruste rohkem kui kõik ülejäänud Nõva kandidaadid kokku. Olematu huvigrupp terroriseeris tervet valda ja ainuüksi selle pärast oli see kohtuskäik vajalik.

enn
2 aastat tagasi
Reply to  Kullamaalane

eks siis on nõva rahva selge soov see asustus ajalukku määrata. edu neile selles!

kohustuslik
2 aastat tagasi
Reply to  Kullamaalane

See Nõva rahva vastus valimistel näitab ainult seda,kui palju rahvast on paari kohaliku nn. ärimehe käpa all.Kooli säilimisest on huvitatud ju ainult need vähesed pered kellel on lapsed.Kuna kooli ümber on käinud sõda juba aastaid siis tule siia elama lastega pered ja paljud kohalikud on ennetavalt oma lapsed mujale kooli pannud.

eks ta ole
2 aastat tagasi
Reply to  Kullamaalane

vaatame mis juttu Kullamaalane siis rääkima hakkab kui järg neile jõuab …

Kui võit on sulgemine
2 aastat tagasi

Siis võib siit veel uusi “võite” tuletada:

– transpordi kaotamine
– hoonete lagundamine
– pensionide mittemaksmine
– arstiabi lõpetamine
– teede mittehooldamine
– hariduse andmise lõpetamine
– jne.

Edasi, seltsimehed, uutele töövõitudele!

Ning juhm ajakirjanik
2 aastat tagasi

laulab kõigele innukalt kaasa.

Lillu
2 aastat tagasi

Kooliga on ju ka suured kokkuhoiud , sest maja ja territooriumi korrashoid , hoonete kütmine oleneb vist tõesti õpilaste arvust. Võit missugune !

Valla võiduga?
2 aastat tagasi

Lõppes valla võiduga vaid arvestades, et 1) volikogu rikkus seadust, nagu leidis esimese astme kohus, 2) teise astme kohus sellele tähelepanu ei pööranud ja 3) riigikohus leidis, et protseduuriliselt oli kõik JOKK.
Mis tähendab, et EV-s võib KOV seadust rikkuda ning kohtus jääb talle ikka õigus, kuna on tegemist KOV-iga. Seega õppetund: maksa makse ja ära kobise! Ning mitte mingil juhul ära arva, et sa oma maksude eest midagi ka saama peaksid nagu transport, teed või koolid. Ja kindlasti ära arva, et EV “seadused” ka kuidagi kehtivad.

Majaomanik
2 aastat tagasi

EV kohtuotsused Nõval ei kehti!?
Tuleb meelde üks pensionil poliitik.

Lembit
2 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

Nõval kehtivad mingid teised seadused v? Riigikohus on ka Eestis vale kui kellegi soovi ei täida?

Kohtusaaga lõppes,
2 aastat tagasi

kas nüüd oleks tark tegu kaebajatelt kulud sisse nõuda?

hmh
2 aastat tagasi

kas oleks tark tegu purk ussikestega uuesti avada või üritada see asi võimalikult kiiresti vaiba serva alla pühkida? hea küsimus, huvitav, mis tee valitakse.