Haapsalu linnus kutsub osalema lohe loomise konkursil 

Lääne Elu

info@le.ee

2020. aasta konkursil osalenud Alla Tarnovskaja lohe. Foto: erakogu
2020. aasta konkursil osalenud Alla Tarnovskaja lohe. Foto: erakogu

Alanud jürikuu puhul kuulutab Haapsalu linnus välja loomingulise lohe loomise konkursi, kuhu on oodatud osalema igas vanuses noored.

Konkursil osalemiseks tuleb luua lohe. Loe tuleb kas meisterdada, voolida, joonistada või valmistada mõnel muul loomingulisel viisil. Valmis lohe tuleb üles pildistada ja saata e-posti aadressile linnus@salm.ee hiljemalt 15. aprilliks.

16. aprillist kui 22. aprillini on kõik oodatud Haapsalu linnuse Facebook’i lehele oma lemmiklohe valima. Jüripäeval, 23. aprillil kuulutatakse välja nii publiku lemmik kui ka žürii poolt valitud võitjad. Auhindadeks on Haapsalu linnuse kinkekaardid.

„Konkursiga soovime tutvustada püha Jüri lohetapmise legendi, aga ka äratada inimestes loovat lähenemist, et tutvuda nende nägemusega ühest suurest lohest,” selgitas Haapsalu linnuse juhataja ja žürii liige Jaak Mäll.

Püha Jüri oli eesti talupidajate pühak, keda hüüti mujal ka püha Georgiks. Just temaga on seotud legend lohetapjast. Elas kord lohe, kes mürgitas oma hingeõhuga kõik, kes talle lähenesid. Püha Georgini (Püha Jürini) jõudsid jutud lohe terrorist kogukonnas. Esialgu nõudis lohe oma suure isu rahuldamiseks kaht lammast, hiljem aga juba inimliha. Lohe ohvreid valiti liisuga ning kui Georg linna jõudis, oli kuningatütre kord. Mõrsjarüüs printsess oli linna taga kalju külge aheldatud ja ootas oma saatust. Georg haaras oda ja astus koletisele vastu. Ta taltsutas lohe ja tõi selle printsessi vöö otsas linna, lubades eluka tappa, kui linnarahvas ristiusu vastu võtab. Seda 15 000 linlast kähku tegidki ning ainsa tasuna enesele palus Georg kuningat kirikuid ülal pidada, preestreid austada ja vaeseid aidata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
puhas
2 aastat tagasi

usupropaganda noortele, häbi lugedagi sellist jama tänapäeval