Haapsalu sõpruslinn Uman palub haapsallaste abi

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsalu linn koos Haapsalu Rotary klubiga kogub eilsest raha ja asju, mida vajab Kesk-Ukrainas paiknev Haapsalu sõpruslinn Uman.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles eile hommikul Lääne Elule, et talle saatis abipalve Umani linnapea Irina Pletnova. Palvele oli lisatud nimekiri asjadest, mida Uman vajab.

„Avame arve, kuhu saab annetada,” ütles Sukles. Selle eest ostab linn kõike vajaminevat. Umanile hädavajalikke asju saavad haapsallased eilsest viia ka Haapsalu sotsiaalmajja Kastani 7. Puudus on kõigest: tekid-padjad, pleedid, voodipesu, rätikud, rõivad, sh ülerõivad ja aluspesu, jalatsid, hügieenitarbed (hambapasta, -harjad, šampoon, seep), mähkmed, pesupulber, ühekordsed lauanõud, kummikud , ratastoolid, kargud, raadiosaatjad jm. Abi viiakse Haapsalust Poola-Ukraina piirile kiirabiauto järelhaagisega.

Haapsalu Rotary klubi president Margus Metssalu ütles eile Lääne Elule, et kiirabiauto peaks Haapsallu jõudma pühapäevaks. Selle loovutab Haapsalust pärit näitleja Sepo Seeman, kes kollektsioneerib kasutatud kiirabiautosid. „Kokkulepe on olemas. Kui auto Haapsallu jõuab, siis vahetame kõik, mida on vahetada vaja, ja varustame haakekonksu ning järelkäruga,” ütles Metssalu.

Abi toimetamine Ukrainasse on ülikeeruline, kuid Metssalu sõnul Rotary klubide, Punase Risti, Ukraina kultuurikeskuse ja Eesti Ukraina saatkonna koostöös mitte võimatu. Järelhaagisega kiirabiauto asub Haapsalust teele niipea, kui saab. Abi suundub piirile, kuhu tullakse Ukrainast vastu.

Sukles oli eile hommikul ühenduses Umani välissuhteid korraldava ametniku Galina Kutšeriga. Ööl vastu reedet oli Kutseri sõnul Umanis rahulik, ilma õhuhäireteta. „Muret tegi muidugi tuumajaama põleng,” ütles Sukles.

Kiiev jääb Kesk-Ukrainas asuvast Umanist 170 km kaugusele, aga Umani ümber asuvad sõjaväeosad, mida on pommitatud. Haapsalu linn toetab sõpruslinna Umani 10 000 euroga.

Raha Umani toetuseks saab kanda arvele EE241010602002431007 Haapsalu linnavalitsus, makse selgitusse märkida: toetus Ukraina sõpruslinnale Uman. Esemed saab tuua sotsiaalmajja Kastani 7. „Tuua võib ööpäev läbi, sest sotsiaalmajas on valvur kogu aeg kohapeal,” ütles Haapsalu aselinnapea Tõnu Parbus. Ta lisas, et eile, pärast seda kui linnavalitsus postitas sotsiaalmeedias Umani abipalve, on haapsallased sotsiaalmajja juba usinalt abi viinud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments