Juhtkiri: arusaamatu reform

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Lääneranna vallajuhid on käivitamas koolivõrgu reformi, mis kahandaks üheksaklassilised koolid kuueklassilisteks ja kuueklassilised neljaklassilisteks. Kogukonnad on šokis. Kooli või kooliastme sulgemine, olgu põhjendatud või põhjendamata, tundub alati ebaõiglane, ja kui ei, siis valus on ikka.

Kui emotsioonid kõrvale jätta, seisab Lääneranna reform savijalgadel. Vähemalt seni ei ole koolid kuulnud ühtegi mõistlikku põhjendust ega kaalukat analüüsi, miks peaks nudima kõiki. Liiga kallis argumendina ei päde, sest keegi ei oska öelda, kui kallis on liiga kallis. Jah, lapsi on vähe, 445 õpilast on üks koolitäis, aga see pole võimalik 1400 km² suuruses hajaasustusega vallas. Kui eesmärk on koondada kõik Lääneranna 7.–9. klassi lapsed Lihulasse, siis see tõenäoliselt ei õnnestu. Koonga omad lähevad Pärnu-Jaagupisse, Varbla omad Tõstamaale, sest need on lähemal. Kui eesmärk on leida Lihulasse paremaid õpetajaid ja maksta neile kõrgemat palka, siis ka see tõenäoliselt ei õnnestu. Esiteks on Lihulas õpetajad olemas, teiseks ei meelita avariiline hoone ei lapsi ega koolmeistreid.

Tõenäoliselt ei hakka tööle ka plaan kärpida kõiki sinisilmses lootuses, et siis ehk on vähem protesti, kui haiget saavad kõik. Esiteks – üks kool ei saa haiget, teiseks ei saa kogukonnad aru, mis on eesmärk. Tõsi, paarsada tuhat eurot hoiab vald kokku, sest õpetajate palk tuleb edaspidi vast riigi antavast rahast välja, aga n-ö karbikulud ei vähene. Kaheksa koolimaja on ja jääb. Lihtsalt, lapsi on neis niigi liiga suurtes hoonetes edaspidi veel vähem.

Paari aasta eest Cumuluselt tellitud üksikasjaliku analüüsi järgi ei vabane taolise kõiki koole kärpiva reformi puhul sentigi investeeringuteks, nii et isegi Exceli tabeli järgi tundub Läänerannas ettevõetu täiesti arusaamatu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati Põdra
2 aastat tagasi

Ja veelkord – vald ei hoia kokkuvõttes mitte kui midagi kokku, sest kui kasvõi ükski laps peaks tahtma minna Lihulasse, tuleb käivitada bussiring, ja kui tahavad kaks last, kellest üks tahab ka huviharidust, tuleb bussiringe käivitada kaks. Neid lapsi, kes tõenäoliselt Lihulasse ei taha minna, on praegustes koolides ikka päris palju, ja nende pearahad lähevad edaspidi vallast välja. Põhja-Pärnumaale ja Pärnu linna, miks mitte ka kuhugi mujale. Muuseas, selleks ajaks, kui Lihulasse uue koolimaja ehitamiseks raha kokku saab, on hinnad ehitussektoris juba niipalju tõusnud, et selle rahaga enam välja ei tule. Lõpuks, Põdral on kahjuks väga hea mälu. Mis oli… Loe rohkem »

Mati Põdra
2 aastat tagasi

Kõik, kes kirjutavad siin mingist “saamatust” vabariigi valitsusest ja personaalselt Kaja Kallasest, et maha ja maha, võivad nüüd küll rahumeeli oma plärakastid kinni keerata.

See käkk on nüüd puhtalt vallamaja-sisene asi, või vaatame täpsemalt ühe konkreetse valimisliidu suunas, kelle lubaduseks oli uus koolimaja vallakeskusesse.

Kõigest muust olen juba enda kommentaarides rääkinud.

Laine S.
2 aastat tagasi

See on lihtsalt järjekordne samm maaelu väljasuretamise rajal. Muud eesmärki see ei täida.

Läänlane
2 aastat tagasi

Exceli tabeli võit

Kahtlen...
2 aastat tagasi
Reply to  Läänlane

Exceli tabelit peab oskama ka teha, aga…

Endel, 85
2 aastat tagasi

Saamatu valitsus tahab elu maal välja suretada.
Maha libavalitsus!

südamilk kodu
2 aastat tagasi

Arusaamatut pole midagi, Pentusel on vaja raha suunata hooldekodudele erinevatel ettekäänetel.

Kaja hoolib
2 aastat tagasi

Vait, krd pööbel! Meil on kokkuhoid ja kõik!

Struktuurne geenius teeb esimesi
2 aastat tagasi

Srtuktuurigeenius teeb esimesi samme suurel territooriumil.
Varbla ümbrus ja sealt lõuna poole ala liitub Pärnu linnaga, mida lastakse lahkesti toimuda, sest koolikulud hoitakse kokku.

Juhan
2 aastat tagasi

Ehk paneks artiklis mõõtühikud paika? Kas Lääneranna on 1400 m² suurusega hajaasustusega vald?