Veekogudel puhkavad linnud vajavad rahu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kühmnokk luik. Foto: erakogu
Kühmnokk luik. Foto: erakogu

Krõbedate ilmadega on paljud inimesed mures vees või jää peal liikumatult püsivate lindude pärast, teatas keskkonnaamet. Enamasti veelinnud lihtsalt puhkavad ja hoiavad nii kokku väärtuslikku energiat. Häirimine teeks neile karuteene.

Terved ja elujõus veelinnud ei külmu jäässe kinni. Nende paks ja vettpidav sulestik ja jalgade eriline verevarustus hoiavad neid kinni külmumast. „Nii võivadki veelinnud jääl või vees tundide kaupa liikumatult olla. Näiteks kühmnokk-luik, kes on oma kaela seljasulgede peale toetanud, on täiesti loomulikus puhkeasendis. See ei tähenda, et ta on hädas või külmunud,“ ütles keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo peaspetsialist Jan Siimson.

Tema sõnul on veelindude külmumine väga harv nähtus, mis võib juhtuda siis, kui lind on päriselt vigastatud ja õhutemperatuur langeb järsult alla nulli.  Kõige parem abi, mida inimene veelindudele talvel teha saab, on hoida neist eemale ja lasta neil rahus olla.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments