Juhtkiri: Exceli võim

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Lääneranna vallavolikogu tänase istungi päevakorras on näiliselt süütu punkt: haridusvõrgu hetkeseis ja tuleviku arutelu. Tegelikult valmistutakse koole sulgema.

Lähiaastatel rullub koolide sulgemislaine üle terve Eesti. Ühelt pool annab hoogu riigi leebe, ent sihikindel surve väikesed gümnaasiumid kinni panna, teiselt poolt kehutavad takka kohalikud pisikesed Exceli tabelid. Need näitavad meile must valgel, et ka pisemate põhi- ja algkoolide pidamine on üsna kulukas. Ja käib vallale üle jõu. Kolmandaks on kadunud haldusreformi ahistavad trellid – aastaks 2022 on valdade ühinemislepingute võim läbi. Enam ei keela miski koole kinni panna, ja pannaksegi, sest Exceli tabel ütleb: igas külas kooli pidada on liiga kallis, sest lapsi on liiga vähe.

30 iseseisvusaasta jooksul on Eestis suletud 350 kooli, neist 200 maal – külades ja alevites –, ikka sellesama põhjendusega. Aga kustmaalt on liiga kallis ja vähe, seda Excel ei ütle. Ta ei tea, et liiga kallis ja vähe ei ole midagi absoluutset, vaid lihtsalt üks kokkulepe, mis sõlmitakse põhjendusega, et riigi antud rahast ei tule välja (aga miks peaks tulema?) ja kehtestatakse õpilaste arv, millest alates ei ole kooli enam otstarbekas pidada. Piirarvust saab veel üks Excel, mis kooli kinnipanekut justkui õigustaks, selle isegi vältimatuks muudaks. Just selle kokkulepitud piirarvu nahka läks nelja aasta eest Vatla kool, kus lapsed said haridust 96 aastat. Enam ei saa. Mõisahäärber seisab niisama tühja.

Kui külast kaob kool, kaovad needki vähesed lapsed, kelle jaoks kooli pidada oli liiga kallis, ja kaovad õpetajad-haritlased. Kooli sulgemine laastab kogukonna vaimu. Kooli kinnipanekuga külaelus midagi paremaks ei lähe. Aga kui külas elu paremaks ei lähe, kuidas saab siis paremaks minna terves vallas? Või tervel Eestimaal?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ago
2 aastat tagasi

Excel ütleb, et ainus mõte on selles, et kõik kolivad Tallinna pisikorteritesse. Aga kuna ka nende hinnad üha astronoomilisemaks kasvavad, siis Tallinnast edasi liigutakse juba väljamaale ning enamusel inimestel siis enam tagasiteed ei ole…

Süüdlane
2 aastat tagasi
Reply to  ago

Kuna Excel on turule paisatud Bill Gatesi poolt, siis on ilmselt tema süüdi Eesti maaelu väljasuretamises! Meie poliitikud kohe kindlasti mingit oma süüd ei näe.

Õpetaja Kaiu
2 aastat tagasi

Kuni kool elan, elab küla.
Kuni küla elab, elab Eesti…
Kurb statistika, neetud oravad!!!!!!

NKVD - Kapo
2 aastat tagasi
Reply to  Õpetaja Kaiu

Vali oma sõnu, tagurlane! muidu tuleme sulle järele….

EKRE käpikud
2 aastat tagasi

LE juhtkiri on nagu maha kopeeritud vihatud EKRE pealt, nemad ka võitlevad maakoolide sulgemise vastu.

Arvaja
2 aastat tagasi
Reply to  EKRE käpikud

Mõni inimene näeb unes kollide asemel EKRE-t.

ago
2 aastat tagasi
Reply to  EKRE käpikud

ja kui EKRE ütleks, et sinine värv on sinine, siis sina läheks kasvõi vihast lõhki, et seda punasena tõestada?

ning
2 aastat tagasi

lapse vaimu, vanemate kodust saadud tavasid ja kombeid on hea muuta nn. euroopa väärastunud mõtteviisideks nendes suurtes inkubaatorites, osavate manipulaatorite kaasabil, riikliku sunni tingimustes.