Vassili Otškalenko viidi üle tavavanglasse

Vassili Otškalenko peab vähemalt kaks aastat veel trellide taga olema. Foto: Malle-Liisa Raigla
Veel detsembris vabaks saada soovinud Vassili Otškalenko viidi avavanglast tagasi tavavanglasse. Foto: Malle-Liisa Raigla

1990ndatel Haapsalus väikseid tüdrukuid tapnud ja vägistanud Vassili Otškalenko viidi Elu24 allikate väitel üle tavavanglasse ja kodulinna enam külastada ei saa.

Otškalenko oli allikatele väitnud, et ta ei saa enam vabalt ringi liikuda, sest tema elamisluba aegus ja võib juhtuda, et ta saadetakse riigist üldsegi välja.

Elu24 on selle kohta kommentaari ka justiitsministeeriumilt, kuid pole veel saanud vastust, mis kinnitaks allikate väiteid Otškalenko väljasaatmise kohta. Kindel on aga see, et mees on tavavanglas.

Otškalenko kannab eluaegset vanglakaristust kahe lapse vägistamiskatse ja ühe lapse tapmise eest vägistamiskatse varjamiseks. Ta tappis 1992. aastal kümneaastase Svetlana Volkova, püüdes teda enne vägistada. 18 päeva hiljem püüdis ta vägistada 12aastast tüdrukut.

Aastal 1990 kaduma läinud viieaastase Diana mõrvas oli Otškalenko peamine kahtlusalune – kõik märgid viitasid temale, kuid süüdi meest Diana mõrvas ei mõistetud.

Lääne maakohus mõistis Otškalenko 1993. aasta märtsis 15 aastaks vangi, kuid pärast otsuse edasikaebamist muutis Tallinna linnakohus sama aasta oktoobris Otškalenko karistust, mõistes ta räigete kuritegude eest surma mahalaskmise läbi. Selle karistuse jättis 1994. aasta 12. aprillil muutmata ka riigikohus. Tallinna linnakohus asendas 1997. aasta aprillis surmanuhtluse eluaegse vangistusega.

30. detsembril otsustas Harju maakohus, et ei vabasta Otškalenkot ennetähtaegselt. Kohtu hinnangul ei kaalu süüdimõistetu ennetähtaegset vabastamist pooldavad asjaolud – elukoha ja lähedaste olemasolu – üles sooritatud kuritegusid. Samuti ei ole kohus veendunud, et kinnipeetava käitumiskontroll mööduks probleemideta. Seetõttu leidis toona kohus, et avavanglas viibimine mõjub Otškalenkole positiivsemalt kui tema tingimisi ennetähtaegne vabastamine.

Kohtu hinnangul riivaks Otškalenko vabastamine liialt ühiskonna õiglustunnet. Süüdimõistetu peab tunnetama karistuse mõju ja kandma vastutust toimepandu eest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mitmekesistaja pettumus
1 aasta tagasi

Liberite soov ühiskonda rikastada vabadusse lastava surmamõistetuga, kukkus rumala kohtu tõttu läbi, oh seda õnnetust!——– aga ehk leitakse siis aafriklasi või hindusid või ukrainlasi meie elu värvilisemaks muutma.

Lonni
1 aasta tagasi

Leian, et Eestil ongi nüüd õige aeg see jälestusväärne olend oma riigist välja saata!Tal ju NSVLiidu kodakondsus!Elamisluba sai otsa,seega saatke ta Venemaale,mis on NSVLiidu õigusjärglane.Las Venemaa vangid teevad temaga seda,mille vääriline on see vägistaja ja mõrtsukas! Meie riik on teda paar aastakümmet maksumaksja,st. meie kõigi raha eest toitnud,riietanud,peavarju andnud.On aeg ära saata!

Pamp
1 aasta tagasi

Pole Haapsalu tema kodulinn kunagi olnud. Toodi siia okupatsiooni ajal nagu teisi sadu tuhandeid vallutajaid. Kodulinn on tal minu teada kuskil Ukrainas, seal, kus see elukas sündis.

raivo2010
1 aasta tagasi

Mida laane edu Kuhu minu komm kadus aga OTSKALENKO ei ellu ei eestis ega ENSV-s

jessssss
1 aasta tagasi

üle piiri viia koos avaliku infoga mida tegi

Hellat
1 aasta tagasi
Reply to  jessssss

Info on niigi avalik