Haapsallu tuleb Eesti džässmuusika paremik

Elen Freivald

elen@le.ee

Janno Trumpi Clarity Ensemble’i debüütkontsert Jazzkaarel mullu augustis. Foto: Rene Jakobson
Janno Trumpi Clarity Ensemble’i debüütkontsert Jazzkaarel mullu augustis. Foto: Rene Jakobson

Laupäeval saab Haapsalu kultuurikeskuses kuulda basskitarristi ja helilooja Janno Trumpi värskeimat muusikalist projekti Clarity Ensemble, mis on inspireeritud põhjamaise elu kargusest ja Eesti loodusest.

Trumpi sõnul on ta viimased kuus-seitse aastat tegelenud jõulise kõlaga džäss-funk-kollektiiviga JT Conception, kuid paar aastat tagasi Amsterdamis õppides tekkis huvi täiesti teistsuguse muusika vastu.

„Kammisin õpingute käigus süvitsi läbi klassikalise muusika partituure ja kõikvõimalikke huvitavaid kompositsioonisüsteeme. Siis hakkaski mulle huvi pakkuma natuke kammerlikum ja klassikalisem kõlapilt,“ kirjeldas Trump.

Nagu nimigi – Clarity Ensemble – ütleb, jõuavad autori mõtted publikuni selgelt ja vahetult, võimalikult akustiliselt ning naturaalsel moel.

Muusiku sõnul ei olnud tal alguses plaani ideed ansambliks vormida, vaid see kujunes iseenesest õpingute käigus. „Hakkasin kirjutama muusikat, mis oli suures osas klassikalise põhja peal, keelpillikvartetist lähtudes. Samas olen ise bassimees, seega tundus õige lisada väike džässielement,“ rääkis Trump.

Kultuurikeskuses näeb laupäeval koosseisu, kus on esindatud keelpillid, klaver, trummid ja basskitarr. Trump ise on Eesti üks hinnatuimaid noore generatsiooni bassiste. Clarity Ensemble koondab veel Eesti parimaid muusikuid: Joel-Rasmus Remmel klaveril, Ramuel Tafenau trummidel, keelpillidel on viiuldajad Linda-Anette Verte ja Mari-Katrina Suss, vioolamängija Ann Mäekivi ja tšellist Andreas Lend.

Trumpi sõnul on Haapsalu kontsert selle koosseisuga alles teine. „Mullu augusti lõpus oli meil debüütkontsert Jazzkaarel,“ lisas ta. „Pärast seda keskendusime plaadi tegemisele ja välja andmisele. „Kahjuks on see natuke venima jäänud ja plaati ei ole meil ka nüüd Haapsalus kaasas. Lähiajal see aga kindlasti tuleb,“ ütles Trump.

Haapsalu kultuurikeskuse direktor Gülnar Murumägi ütles, et Clarity Ensemble’i kontsert oli planeeritud juba eelmisse aastasse. „Tookord tundus, et ootame enne plaadi ära,“ ütles ta. Et aimu saada, millist muusikat laupäeval kultuurikeskuses kuuleb, on kultuurikeskuse kodulehel Clarity Ensemble’i muusikavideo „Reflections“. „Hästi ilus muusika on,“ kiitis Murumägi.

Trumpi sõnul on umbes tunniajasel kontserdil plaanis esitada üheksa pala. „Palade arv tundub võib-olla tagasihoidlik, aga lood on pigem pikad. Iga lugu ka tutvustame veidi, et publikuga kontakti luua,“ ütles Trump.

 

Janno Trump

  • Sündinud 10. novembril 1990 Tallinnas.
  • Pärit muusikute perekonnast: isa Juhan Trump on muusikapedagoog ja helilooja, ema Mae Trump muusikapedagoog.
  • Lõpetanud Georg Otsa nim Tallinna muusikakooli basskitarri erialal (2012).
  • Lõpetanud Eesti muusika- ja teatriakadeemia džäss-bassi erialal (2016).
  • Täiendanud ennast Amsterdami konservatooriumi magistriõppes.
  • 2017 tunnustati Trumpi noore džässitalendi tiitliga.
  • Trump Conception (2019 JT Conception) sai alguse 2015.
  • 2019 valisid Jazzkaar ja Eesti Jazzliit JT Conceptioni aasta džässansambliks.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments