Henrik Visnapuu nimelise auhinna pälvis kirjanik Elin Toona

BNS

Elin Toona. Foto Arvo Tarmula

Eesti rahvuskomitee ühendriikides (ERKÜ) taasasutatud Henrik Visnapuu nimelise kultuuri- ja kirjandusauhinna pälvis tänavu kirjanik Elin Toona, kes elab nüüd Taeblas.

Auhind kuulutati välja Visnapuu sünniaastapäeval 2. jaanuaril.

Elin Toonat tunnustatakse tema elutöö eest eesti- ja ingliskeelse kirjanikuna, muu hulgas tõstis ERKÜ esile tema tippteost “Into Exile”, mis ilmus inglise keeles aastal 2013, eesti keeles pealkirjaga “Pagulusse“ 2017. Ajakiri The Economist nimetas seda üheks parimaks 2013. aasta raamatuks.

Teos tegeleb noore eestlanna keeruliste kohanemisprobleemide ning eneseteostusega võõrsil pärast Eestist põgenemist 1944. aastal Nõukogu sissetungi eest. „Ärge jätke Elin Toonat pagulusse: Elin Toona raamatu „Pagulusse” tuum on alaline mitme kultuuri vahel kõlkumine, pidev iseenese koha ja olemuse otsimine,” kirjutas teost tunnustavas arvustuses Made Luiga.

Žürii hinnangul käsitleb Toona pikaaegse väliseesti kirjanikuna tundlikult ja meisterlikult pagulust ning elu võõrsil mitmes teoses. Tema sulest on ilmunud romaanid “Puuingel”, “Lotukata”, “Sipelgas sinise kausi all”, “Kolm valget tuvi” jne. Dokumentaalsel ainestikul põhinevad teosed on monograafia vanaisast Ernst Ennost, vanaema elulool põhinev “Ella” ning autobiograafiline teos “Pagulusse”.

Toona on avaldanud lisaks romaanidele ka lühiproosat, luuletusi, kuuldemänge ja ajaleheartikleid nii eesti kui inglise keeles.

Elin Toona saab Visnapuu auhinna teist korda, esmakordselt auhinnati teda aastal 1966 eestikeelse romaanidebüüdi “Puuingel”eest, kus ta kujutab sõjapõgenikust tütarlapse uut elu sõjajärgses Londonis.

Elin Toona sündis 1937. aastal Eestis. Tema isa oli lavastaja Enn Toona, vanaisa kirjanik ja luuletaja Ernst Enno. 1944. aastal põgenes Elin koos näitlejannast ema ja vanaemaga Saksamaale ning siirdus neli aastat hiljem Suurbritanniasse. Londonis õppis ta teatrikoolides ja 1960. aastail esines näitlejana nii televisioonis kui filmides. 1967. aastal Toona abiellus ning kolis USAsse Floridasse.

Kirjanduslikku tegevust alustas Toona Suurbritannias ja jätkas Ameerika Ühendriikides. Ta kuulub mitmetesse kirjanike ühendustesse, nagu Eesti Kirjanike Liit, Eesti PEN-Klubi ja Ameerika naiskirjanike ühendus.

2021. aasta kevadel teostas Elin Toona oma ammuse unistuse ja kolis tagasi kodumaale, Eestisse, ta elab nüüd Taeblas, oma sünnilinna Haapsalu lähistel. Auhind antakse Elin Toonale üle Tallinnas Kirjanike Majas jaanuaris 2022.

ERKÜ annab auhinna välja koos Eesti partneritega: Eesti Kirjanike Liit ja Luunja vallavalitsus (Henrik Visnapuu kodukoht Eestis). ERKÜ rahastab auhinda 2500 USA dollariga, auhinnaga seotud kunstiese tellitakse iga kord eraldi Eesti kunstnikult, seda toetab Luunja vald. Tänavu telliti vastav kunstiteos Leonhard Lapinilt.

Zürii töötas koosseisus kirjandusteadlane Sirje Kiin, PhD (Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides esindaja), luuletaja Jürgen Rooste (Eesti Kirjanike Liidu esindaja) ja Luunja keskkooli direktor Toomas Liivamägi (Luunja valla esindaja).

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Hallo
10 kuud tagasi

Palju õnne!😍 Millalgi loodaks raamatukogus kohtumisõhtut ehk ,kui siinkandis elab.