Valitsus lühendas koroonatõendi kehtivusaega üheksale kuule

Lääne Elu

info@le.ee

Koroonaviirus. Arhiiv

Valitsus lühendas COVIDi vaktsineerimistõendi kehtivusaega ühelt aastalt üheksale kuule, otsus jõustub 1. veebruarist. Samast kuupäevast hakkab reisimisel kehtima üheksa kuu pikkuse kehtivusajaga vaktsineerimistõend ka Euroopa Liidus.

Pärast tõhustusdoosi tegemist pikeneb vaktsiinitõendi kehtivusaeg aasta võrra, kuid EL-is jätkub selle üle arutelu.

Muudatus lähtub haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) soovitusest teha tõhustusdoos hiljemalt kuus kuud pärast vaktsineerimiskuuri lõppu. Seejärel kehtib tõend veel kolm kuud, et inimestel oleks aega tõhustusdoos ära teha. Muudatus arvestab vaktsiinide tõhusust uute tüvede vastu ja suunab inimesi tegema tõhustusdoosi, mis annab praeguste andmete põhjal väga hea kaitse ka omikrontüve vastu.

Täpsemalt sätestab valitsus, et vaktsineerimiskuurist ei tohi tõendi kehtimiseks olla möödas rohkem kui 270 päeva. Täiendava vaktsiinidoosi ehk tõhustusdoosi kehtivus on Eestis üks aasta.

Vaktsineerimiskuur on läbitud, kui on manustatud kaks doosi Pfizer/BioNTechi vaktsiini Comirnaty või kaks doosi AstraZeneca vaktsiini Vaxzevria või kaks doosi Moderna COVID-19 vaktsiini Spikevax või üks doos Jansseni COVID-19 vaktsiini. Läbipõdenute vaktsineerimisel piirdub vaktsineerimiskuur ühe doosiga.

Vaktsineerimistõendi saab digiloos luua alates viimase doosi ehk süsti saamisest, kuid kontrollrakendus lubab kontrollitud tegevustes osaleda alles maksimaalse kaitse saavutamisel ehk sõltuvalt vaktsiinist seitsme kuni 14 päeva pärast. Tõhustusdoosi saamisel viiteaega pole ja korraldatud tegevustes saab osaleda kohe pärast tõendi loomist.

Euroopa Liit leppis detsembris kokku reisimisel aktsepteeritava ühetaolise vaktsineerimistõendi kehtivusaja. 270-päevane kehtivusaeg rakendub üle Euroopa Liidu pärast esmast vaktsineerimiskuuri.

Tõhustusdoosi vaktsiinitõendi kehtivusaega Euroopa tasemel reguleeritud ei ole.

COVIDi vaktsineerimistõend võimaldab ligipääsu kultuuri-, spordi- ja meelelahutusüritustele, toitlustusasutustese kohapeal, aga ka kõigile teistele ühistegevustele. Vaktsiinitõend võimaldab mugavamalt reisida. Vaktsineerimistõendi olemasolul ei kohaldu lähikontaktsuse karantiiniperiood, kuid ka vaktsineeritutel on tungivalt soovituslik jääda pärast lähikontakti eneseisolatsiooni ja jälgida tervist.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo avaldab korralduse ja seletuskirja kodulehel kriis.ee.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jaan
2 aastat tagasi

Tõend millel pole ju peale represeerimise mingit tähtsust.

Maali
2 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Põhimõtteliselt on see tõend makulatuur.

Affff
2 aastat tagasi

Täislollus…