Janssen võib vajada tõhustusdoosi juba kahe kuu järel

BNS

Perearsti juures saab korraga koroona- ja gripivaktsiini. Foto: Malle-Liisa Raigla
Jannseni koroonavaktsiin vajab kahe kuu pärast tõhustusdoosi. Foto: Malle-Liisa Raigla

Euroopa ravimiamet (EMA) asus hindama, kas Jansseniga vaktsineeritud vajavad tõhustusannust juba kaks kuud pärast esimest süsti.

Eesti Ravimiameti teatel alustas EMA COVID-19 Vaccine Janssen vaktsiini tõhustusannuse kasutamise taotluse hindamist. Taotlus näeb ette vaktsiini manustamist vanematele kui 18-aastastele inimestele vähemalt kaks kuud pärast esimest annust.

EMA Inimravimite komitee (CHMP) hindab vaktsiini turustava ettevõtte esitatud andmeid kiirendatud korras. Nende hulgas hinnatakse andmeid, mis on saadud kliinilisest uuringust, kus 14 000 täiskasvanut said teise annuse COVID-19 Vaccine Janssen vaktsiini või platseebot kaks kuud pärast esimese annuse manustamist. CHMP hinnangut tõhustusannuse osas oodatakse lähinädalatel, juhul kui ettevõttel ei ole vaja esitada täiendavaid andmeid.

Jansseni vaktsiin on praegu lubatud kasutamiseks vanematel kui 18-aastastel ning esialgne vaktsineerimisskeem sisaldab ühte vaktsiiniannust. Vaktsiin sisaldab adenoviirusvektorit, mille genoomi on viidud geen, mis kodeerib SARS-CoV-2 viiruse ogavalku. Vaktsiin ei sisalda SARS-CoV-2 viirust ennast ning ei ole seetõttu võimeline ka COVID-19 haigust põhjustama. Ogavalk toimib antigeenina ning valmistab inimese organismi ette kaitsmaks end SARS-CoV-2 vastu.